Jdi na obsah Jdi na menu
 


POZVÁNKA K VÝLETŮM PRO DĚTI

6. 2. 2018

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Rodinné muzeum hraček - Nýřany

K Vánočnímu času patří i panenky a vůbec nejrůznější hračky. Pod stromečkem nejspíš nechyběly nikde, kde pod ním nadílku hledaly děti. Ale hrát si mohou i dospělí. Důkazem toho je Jana Pechmannová z Nýřan. Jako malá si prý panenek moc neužila. A možná i proto ji láska k nim neopustila ani v dospělosti. Tak je začala sbírat. A nejen je. Mezi jejími vzácnými poklady najdete i další oblíbené hračky. Nakonec se množství starých pokladů rozrostlo natolik, že se paní Jana rozhodla vybudovat muzeum. Nejstarším exponátem v něm je postýlka, která pochází z Anglie. Malé slečny na hraní do ní uléhaly už v 17. století. Většina malých princezen, miminek i dalších panenek musí samozřejmě před vystavením projít menší či větší opravou. I o téhle práci si budeme povídat.

 Toulavá kamera 4.1.2015

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126666764-toulava-kamera/215562221500001/video/372423

Rodinné muzeum hraček
330 23 Nýřany
telefon: 377 931 392
pech.mannovi@seznam.cz

www.rodinnemuzeumhracek.cz

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Loutková divadla - Jaroměř

Manželům Bauerovým učarovalo loutkové divadlo. Jedno velké provozují a ještě sbírají malá domácí. Ta kupříkladu na počátku minulého století nechyběla takřka v žádné české rodině. Ovšem chybou by bylo domnívat se, že si s nimi hrály děti. Miniaturní scény sloužily totiž jako bytové dekorace. A některé byly opravdu hodně malé, měřily jen 30 x 40 centimetrů. S výrobou loutek a dekorací začali v západní Evropě, dařilo se jí hodně v Německu, odkud divadla putovala i k nám. Do konce 19. století se pak datují první pokusy o tištěné loutkové scény u nás. Dozvíme se, z čeho se vyráběly, kdo všechno se na nich podílel i to, že v roce 1913 přišla na řadu jejich sériová produkce. A samozřejmě si některé zajímavé kousky ze sbírky manželů Bauerových prohlédneme. Jsou totiž zrovna vystavené v Jaroměři.

Toulavá kamera 25.1.2015

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126666764-toulava-kamera/215562221500004/video/376632

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Plechové hračky - Sezemice

Každý kluk si určitě někdy hrál s malým plechovým traktorem nebo válcem. A možná zrovna ten, který jste měli doma vy, pocházel ze Semil. Tam v roce 1949 zahájili bratři Sedlákové výrobu mechanických plechových hraček. Nejprve přišli s válcem, který poháněla šroubovitá válcová pružina. O pár let později pak nabídli asi nejslavnější místní kousek – plechový traktůrek, který má tři rychlosti dopředu, zpátečku i brzdu. V šedesátých letech z úsporných důvodů nahradil plech částečně plast, ale o takové hračky zájem poklesl. Nejen mezi dětmi, ale i mezi sběrateli. A tak se ještě před koncem století ve výrobě vrátili k hračkám celoplechovým. Vyvážejí je do tří desítek zemí. U nás žebříček popularity vede zmiňovaný traktor společně s jeřábem.