Jdi na obsah Jdi na menu
 


ANDĚLSKÁ KATEDRÁLA

10. 3. 2009
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
 
ANDĚLSKÁ KATEDRÁLA

,,Andělská katedrála Notre Dame na hoře Corneille získala svůj název podle vidění svatého Vosyho, jenž se z něj dozvěděl, že katedrálu zasvětili samotní andělé požehnané Panně Marii. Mezi biskupy z Le Puy byl i Guy Foulques (1257 – 1259), který se pak stal papežem Klementem IV."

,,Ve středověku byl Notre Dame nejnavštěvovanějším poutním místem ve Francii a řada známých osobností z něj učinila místo vlastních modliteb. Karel Veliký ji navštívil v roce 772 a 800 a položil zde základy deseti chudých kánonů. V roce 1245 se zde setkali Ludvík IX. a král aragonský. V roce 1254 katedrálu navštívil Ludvík Le Puy cestou domů ze Svaté země a daroval jí ebenovou podobiznu Panny Marie (černou Madonu) zahalenou ve zlatém brokátu. V roce 1429 sem přijela matka Johanky z Arku. Do Le Puy se přišli pomodlit čtyři papežové a papež Lev IX. v jedné své bule konstatoval: „Nikde není požehnaná Panna Maria uctívána lépe a s větší úctou.“

Notre Dame De Paris

,,Katolická církev tvrdí, že „kostel v Le Puy si vydobyl jisté prvenství mezi ostatními kostely ve Francii, a dokonce i v celém křesťanském světě“.

,,Katedrála patřila k nejvýznamnějším zastávkám poutníků směřujících do Santiaga de Compostela. Lokalita byla posvátná už v prehistorických dobách. Horu Corneille korunoval obrovský vztyčený dolmen."

,,Podle pověsti se zde ve třetím století jedné nemocné vdově zjevila Panna Maria a poručila jí, aby vystoupila na horu Corneille a posadila se tam na tento kámen, potom prý bude vyléčena. A tak se také stalo. Pak měla druhé vidění, v němž jí Panna Maria přikázala, aby zde místní biskup vybudoval na její počest kostel. Ten byl dostavěn v roce 430 našeho letopočtu. Přestože by se dalo očekávat, že křesťané pohanský kámen zničí, na hoře jej ponechali, dokonce se mu začalo říkat Mariin trůn. V osmém století pukl, ale jeho kusy se uchovaly v podlaze takzvané Andělské komory. Kombinace pohanské a křesťanské historie a mystické atmosféry celé oblasti, kterou zde většina lidí pociťuje, činí z Le Puy trvalý předmět zájmu katolíků i příznivců hnutí New Age."

2x4gve8btum_si-awy6ltbvtdexmpe6tqtn3d_7vpfu-width-341.jpg

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Tapeta notre_dame