Jdi na obsah Jdi na menu
 


BRUSINKY a zdraví - Omlaďte se očistou - LIBEČEK uzdravuje - Populární DIVIZNA

24. 1. 2015

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

wink Brusinky a lidské zdraví  laugh

,,Jistá stará indiánská legenda vypráví o brusinkách jako o „Daru Velkého ducha“. První kytičku brusinek prý přinesla v zobáku holubice a upustila ji na severovýchodním pobřeží Severní Ameriky. Indiáni z této oblasti dali červeným bobulím podle jejich nahořklé chuti jméno IBIMI (hořké bobule). Indiáni brzy poznali velkou léčivou sílu brusinek a používali je na obklady při léčení ran způsobených jedovatými šípy. Červenou barvu plodů používali k barvení koberců a přikrývek. Z brusinek vyráběli i trvanlivé sušené masové placky pemmican (rozmačkané brusinky smíchali s masem a tukem a sušili je na slunci). O několik set let později se od indiánů o brusinkách dozvěděli nově příchozí Evropané a začali je používat jako chutný a zdravý doplněk k masu. Námořníci je používali, díky vysokému obsahu vitaminu C k prevenci proti kurdějím. Pro své výjimečné vlastnosti se brusinky staly brzy známé po celém světě, nejen jako kulinářská lahůdka, ale také jako zdraví prospěšný potravinový doplněk – obsahují hojné množství vitaminů (A,B,C), minerálů ( vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo, nikl, chrom, jod), pomáhají předcházet infekci horních i dolních močových cest a jsou účinné i v prevenci proti zubnímu kazu. V angličtině dostalo toto ovoce název podle růžových květů, které osadníkům připomínaly hlavy ptáků jeřábů – CRANE. Původní crane berry bylo později zjednodušeno na cranberry."

wink Omlaďte se očistou!  laugh

,,Naše tělo se prakticky každý den potýká s toxickými látkami, které se usazují v našich orgánech a tkáních. Dostávají se do nás vzduchem, jídlem i vodou. Pokud cítíte, že byste měli svému tělu odlehčit a pročistit se, tak to udělejte. Takový proces totiž podle některých odborníků dokáže omladit i o několik let."

obrazek

Vyčistěte si stravu

,,Detoxikace bez úpravy stravy má minimální efekt. Doporučuje se vyloučit minimálně na dva a půl měsíce ze stravy maso, mléčné výrobky, pšenici, sladkosti, uzeniny a polotovary. Nahradit mnohé můžeme sójovými výrobky (tempeh, miso), rybami, žitnými a ovesnými obilovinami, obilnými kašemi, luštěninami (čočka, fazole, cizrna, hrách), přidat mnoho zeleniny, ovoce, semínek a za studena lisovaných olejů (lněný, konopný, makadamový apod.). Samozřejmostí je v době detoxikace vyloučení alkoholu a cigaret."

Očista tlustého střeva

,,Očista tlustého střeva je základním principem detoxikace, protože právě v něm vznikají ty nejstrašlivější toxiny otravující tělo. Průměrný Čech jí velmi málo ovoce a zeleniny, nekonzumuje žádná zrna, málo pije, naopak si dopřává hodně mléčných výrobků, bílého pečiva, uzenin a ohromné množství masa a sladkostí. Velmi málo cvičí a každý den sedí i patnáct hodin. Toto vše přispívá k tomu, že se na stěnách střeva usazují velké nánosy zbytků potravy, zahnívají tam, postupně ucpávají a zmenšují průměr střeva."

,,Toxické látky se pak dostávají cévním systémem do jater a do celého těla. Nejúčinnější technikou, jak tlusté střevo čistit, je výplach vodou. Postupné napouštění a vypouštění vody o různé teplotě v trvání několika procedur (od tří po osm). Domácí a neodborná aplikace klystýrů je pro mnohé lidi nepřijatelná i nebezpečná, modernější technologie jsou pohodlnější a mnohdy méně časově a psychicky náročné. A hlavně, což je nejdůležitější, bezpečnější."

K detoxikaci jater je ideální zelenina

,,Po očistě střev se určitě zaměřte také na vyčištění jater. Jsou největší a nejdůležitější žlázou lidského těla a pomyslnou „detoxikační továrnou“. Pokud fungují špatně, celé tělo strádá a ostatní systémy těžce pracují. K detoxikaci jater je ideální extrakt z červené řepy, z petržele, z ostropeřce mariánského, z pampelišky nebo z kurkumy (lze použít kari koření)."

Pijte zeleninové šťávy

,,Následně prolijte tělo živinami. Například v odšťavňovači si můžete dělat každý den šťávy, pro začátek alespoň 3 dcl denně. Zkuste kombinaci: kousek brokolice, červené řepy, celeru, mrkve, papriky, okurky, petržele, kedlubny, kapusty, stroužek česneku a trochu bílé a červené cibule se špetkou zázvoru a kari koření. Šťávy se dostanou do krevního oběhu během několika minut a tělo se zaplaví obrovským přílivem vitaminů, minerálů, fytoživin, enzymů a detoxikace se urychlí. Zeleninové šťávy je ideální konzumovat nejlépe po celé období detoxikace. Již i během očisty střev."

yes Když LIBEČEK uzdravuje wink

,,Tato statná vytrvalá bylina nejen chutná, ale také léčí. Pro silné močopudné účinky se sušené i čerstvé kořeny uplatní především při zánětech močových cest, při onemocnění ledvin, dně, revmatismu. Libeček také prospívá zažívání tím, že zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a podporuje střevní peristaltiku. Také povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje vylučování škodlivých látek z organismu."

,,Libeček má rodné kořeny ve Středomoří. Staří Řekové ho konzumovali pro lepší trávení, ve středověku ho poutníci vkládali do střevíců jako pohlcovač pachů."

Libeček je výborným zdrojem vitaminů

,,Tradičním kořením v jihoevropské kuchyni je už od časů starověkého Říma. Všechny jeho části mají typickou, zpočátku sladkou, později hořce aromatickou vůni i chuť."

Pěstování

,,Voní tak trochu po celeru, výrazně voní po maggi a bez zvláštní péče dokáže růst jako z vody. Libeček není náročný na půdu, dobře snáší polostín, jen vyžaduje dostatek vláhy. Někdy dorůstá i do dvou metrů. Dá se pěstovat ze semen, nebo ze sazenic. Jestliže zvolíme pěstování ze semen, je třeba se obrnit trpělivostí, neboť libeček roste pomalu. Důležitá je pravidelná zálivka, hnojení není zapotřebí. Rostlina by se měla pravidelně zastřihávat. Přes zimu nadzemní část odumírá. Na záhonu vydrží libeček až několik roků. Kvůli výraznému aroma se v pokrmech chová tak trochu jako predátor, který ostatní chutě likviduje."

Jak ho skladovat

,,Pokud chcete libeček uchovat kratší dobu, můžete ho dát do nádoby, kde zaručeně neuvadne. Pro skladování na delší dobu je vhodné libeček usušit a uložit do dobře uzavíratelné nádoby na tmavé, suché místo. Listy a odnože lze úspěšně zamrazit."

foto

Použití v kuchyni

,,Jeho aroma připomínající tekuté polévkové koření svádí k tomu, abychom ho používali především do polévek. Na čtyři porce stačí čajová lžička nasekaných čerstvých listů. Pokrm už dále nemusíme příliš solit, protože chuť bude mít dostatečně výraznou. Čerstvé i sušené listy dávají nezaměnitelnou chuť zeleninovým i masovým polévkám. Zelená, nadrobno posekaná nať je výborná například v rajčatovém či paprikovém salátě, pikantně osvěží rybí a tvarohové pomazánky, dušené hovězí či jehněčí. Protože chutná podobně jako celer, mohou jeho jemně nasekané lístky a stvoly tuto zeleninu nahradit. Na rozdíl od něj snáší libeček dobře dlouhou dobu varu. Jeho mladé listy můžeme přidávat do omelet, ochucovat omáčky, hodí se do nádivek, k dušeným masům. Stonek i listy přidáváme do hrnce při vaření brambor, jejichž chuť zvýrazní."

http://tajemstvizdravi.cz/wp-content/uploads/divizna-l%C3%A9ka%C5%99sk%C3%A101.jpg

smiley Velmi populární DIVIZNA laugh

,,Divizna velkokvětá dosahuje až dvoumetrové výšky, roste na sušších slunných místech. Jde o dvouletou rostlinu s přízemní růžicí listů, která v prvém roce přezimuje a ve druhém z listů vyrůstá lodyha, na níž jsou v hroznu uspořádané květy. Mají v průměru čtyři až pět centimetrů a vykvétají postupně, od června do září. Plodem je tobolka s velkým počtem drobných hnědých semen. Sbírají se korunky květů i s tyčinkami, ale bez kalichu. Sbíráme postupně, podle rozkvétání květů a jen čerstvě rozvinuté korunky, a to nejlépe pozdě odpoledne a za suchého počasí, kdy nejsou květy orosené. Opadané korunky již nesbíráme, poněvadž při sušení zhnědnou. Kvalitní drogu získáme jen tehdy, když květy rozprostřené ve slabé vrstvě na síti usušíme na slunci během jednoho dne. Droga musí mít jasně žlutou barvu a medovou vůni. Usušenou skladujeme v neprodyšně uzavřených nádobách."

,,V lidovém léčitelství je divizna velmi populární. Odvar z ní se užívá hlavně při nachlazení a kašli. Čaj připravíme tak, že v jednom litru vody, která přešla varem, necháme vyluhovat jednu čajovou lžičku divizny, jednu lžíci lipového květu a jednu lžíci květu černého bezu. Čaj osladíme medem a pijeme několikrát denně. Tento čaj usnadňuje odkašlávání."

http://dortiky.happz.cz/wp-content/uploads/2015/07/P7280916-300x225.jpg

,,Při nachlazení si můžeme uvařit následující čaj. Uvedeme do varu dva decilitry vody, přelijeme do porcelánového hrnečku a vložíme 1,5 gramu sušeného květu divizny. Přikryjeme víčkem a necháme vyluhovat. Pijeme podle potřeby, maximálně čtyři šálky denně."

http://bylinkopedie.cz/wp-content/uploads/2014/10/divizna-velkokveta.jpg

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO