Jdi na obsah Jdi na menu
 


KNIHY:Příběhy obyčejného uzdravení a Barevné potraviny - KOKOSOVÁ VODA je elixírem - Vitalitu vám dodá KOPŘIVOVÉ SEMÍNKO

28. 12. 2010

BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB

Příběhy obyčejného uzdravení - Jan Hnízdil, Klára Mandausová

,,Tělo není pitomé, umí se uzdravovat samo. Jenže my se k němu občas chováme jako k největšímu nepříteli. Házíme mu pod nohy spíš než příslovečné klacky rovnou klády. A k tomu žijeme tak, aby mělo pořád co opravovat. Býváme unavení, nemožní, nemocní. Lékaři si nevědí rady. A pak přijde rada, která spojí odjakživa spojené, tělo a hlavu. Ejhle, zdraví se vrací. Kniha lékaře Jana Hnízdila je složená z příběhů lidí, kteří byli ochotní naslouchat, vzali vlastní rozum do vlastní hrsti a uzdravili se a doplněná rozhovory na téma komplexní medicíny, které vedla mimo jiné s psychiatrem Radkinem Honzákem, biologem Stanislavem Komárkem nebo etnologem Mnislavem Atapanou Zeleným novinářka Klára Mandausová."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Barevné potraviny posilují imunitní systém"

,,Barevné potraviny mají celkový vliv a blahodárný účinek na naše zdraví."

ČERVENÝ DEN

photo.jpg

,,Dopřejeme si - rajčata, červenou řepu, rybíz, jahody, brusinky, modré hroznové víno, červenou papriku, červené maso (hovězí). K pití se nabízí červená rajčatová šťáva nebo jahodový džus. Potraviny červené barvy jsou pro tělo vitaminovou bombou, dodávají mu životní energii, dobrou náladu, pomáhají na cestě za úspěchem. Čínská medicína spojuje červenou barvu s vitalitou."

 MODRÝ DEN

svestky2.jpg

,,Můžete si dopřát borůvky, švestky, ostružiny, mořské rostliny, černé olivy, hřiby. Modrá barva je barvou relaxace, ovlivňuje dýchací soustavu."

ORANŽOVÝ DEN

220px-pumpkins.jpg

,,Pomeranče, meruňky, broskve, mango, oranžové papriky, dýně, oranžový sýr. Oranžové potraviny obsahují v sobě antioxidanty, které jsou důležité pro buňky. Obsahují hodně betakarotenu, lykopenu, vlákniny, které chrání organismus před vznikem nádorového onemocnění, pečují o zdraví pokožky. Podle čínské medicíny má oranžová barva mírnit rozjítřené emoce, je spojena se sexualitou, podporuje funkci močových cest."

 ŽLUTÝ DEN

  5040.jpg

,,Žluté potraviny jsou spojovány se sluncem, mají pozitívní účinek na nervovou soustavu, tělo celkově pročisťují, blahodárně ovlivňují zrak. Při žlutém dni si můžeme dopřát kukuřici, citrony, ananas, banán, ořechy, rýži, máslo."

ZELENÝ DEN

385428.jpg

,,Všechny druhy zelené zeleniny a ovoce, jako jsou zelené papriky, okurky, kapusta, brokolice, špenát, kiwi, jablko, zelený chřest, hlávkový salát, lze různým způsobem kombinovat v podobě chutných, pestrých salátů. V zelené stravě nalezneme důležité magnezium, které přeměňuje tuky v energii. Zelené potraviny mají navíc pozitívní vliv na srdce, krevní tlak, zbavují emočních a psychických problémů."

BÍLÝ DEN

bily.jpg

,,Jídelníček v tomto dni se skládá z mléčných výrobků, tvarohu, sýru, dále květáku, bílého masa, žampionů, těstovin a je zaměřen na doplnění organismu bílkovinami a vápníkem, které jsou nezbytné pro zdraví kostí, zubů, vlasů a nehtů."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

„Jeden můj známý, který se zabývá alternativní medicínou, mi vysvětloval, že tzv. kokosová voda má příznivé účinky na organismus. Myslela jsem si, že tekutině uvnitř kokosového ořechu se říká kokosové mléko. Jde o jedno a totéž? Pokud ne, tak jak je to?“

,,Váš známý měl pravdu, jedná se o kokosovou vodu – tekutinu, kterou najdeme pouze v mladých, zelených kokosech, tedy těch, ve kterých se ještě nezačala tvořit bílá dužina. Lidskému organismu je velice prospěšná, obsahuje velmi málo kalorií, podporuje tedy redukci váhy. Je dokázáno, že pokud vypijeme sklenici kokosové vody před jídlem, sníme toho méně. Jestliže budeme kokosovou vodu pít pravidelně, zrychlí se náš metabolismus, díky čemuž tělo rychleji zpracovává cukry. Oblíbili si ji především sportovci, protože pomáhá obnovit a udržovat optimální rovnováhu tekutin v těle. Obsahuje také velké množství vlákniny, a tím pomáhá předcházet zažívacím obtížím."

,,Antioxidanty obsažené v kokosové vodě pomáhají v boji proti volným radikálům, dále snižují otoky horních i dolních končetin. Při užívání antibiotik lze díky ní překonat jejich toxický účinek. Studie prokázaly, že má i pozitivní účinek na snižování krevního tlaku. Doporučuje se také při stresu. Obsahuje totiž velké množství vitaminu B, který ho pomáhá snižovat a zabraňuje změnám nálad."

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Kopřiva patří k nejznámějším léčivkám. Jako jedna z prvních jarních bylin se stala nedílnou součástí jarních očistných kúr, jež nám pomáhají doplnit vitaminy po zimních měsících. V průběhu roku je pak zdrojem potřebných

bílkovin, minerálů a vitaminů. Z listů a kořenů se vyrábějí účinné výluhy i tinktury. Ale co semínka? O těch se tolik nemluví, ale mají rovněž zajímavé účinky na lidský organismus. Navíc je teď ideální doba k jejich sběru...

V období srpna a září se ve vrchní části rostliny tvoří pod listy nenápadné hrozny, jež jsou plné semen. Někteří bylinkáři tvrdí, že svými účinky předčí leckterou superpotravinu. Koňští handlíři kdysi nedali na semena kopřiv dopustit. Používali je jako doplněk krmiva pro koně, aby jim zajistili lesklejší srst a oživili jejich temperament. A dle dochovaných záznamů byly již před 2 000 lety známy i afrodiziakální účinky kopřivových semen.

Jak čerstvá tak sušená semínka mají povzbuzující vliv, pomáhají odbourat únavu a zvýšit výkonnost. Mohou být dobrým pomocníkem při artróze i artritidě. Využít je lze též v případě potíží s prostatou, při zánětech močových cest, ale také při zánětlivých onemocněních střev. Dále bylo zjištěno, že dokážou upravit hladinu krevního cukru, podporují funkci jater a žlučníku a lze je doporučit v rámci prevence ledvinových kamenů. Kromě toho je kopřivové semínko dobrou volbou při vypadávání vlasů nebo kožních potížích.

Semínka kopřivy obsahují vitamíny A,B,C, a E, dále pak draslík, vápník, železo, chlorofyl a karotenoidy. Nevhodnější čas sběru je zhruba od poloviny srpna do poloviny září. Trhají se celé hrozny květů se semeny (je vhodné chránit ruce rukavicemi) a nechávají se sušit rozložené například na prostěradle na prosluněném místě. Za tři až čtyři dny pak stačí uschlé hrozny promnout a semínka vypadají. Uskladňují se nejlépe v čisté uzavíratelná sklenici na chladném a temném místě. Následně se pak používají jako jiná semínka - do jogurtu, na chleba, do pomazánek, do smoothie…

Semínka by se však měla vždy co nejvíce rozkousat, případně je můžete před použitím rozmělnit v hmoždíři, pomlít v mlýnku na koření.

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO