Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakovina,varovné PŘIZNAKY-KOZÍ farma-VÍNEM proti rakovině-Jak se šíří rakovina-Látka ve štířím jedu-Mužovy biologické HODINY

22. 1. 2007

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 ,,Rakovina - varovné příznaky“

Obrazek

,,Kterýkoliv z následujících jevů či příznaků byste měli okamžitě konzultovat s lékařem. Jedná se o jedny z prvních známek rakoviny, kterou lze léčit úspěšně a s větší pravděpodobností, když se odhalí včas.“

Tyto příznaky mohou poukazovat i na řadu nerakovinných chorob, ale zjistěte jejich příčinu a rychle je začněte léčit :

,,Chronický kašel a vykašlávání krve, nehojící se boláky, vředy na kůži, krev v moči nebo stolici, bulkovité nebo svraštělé místo na prsu, poševní obtíže s krvavým skvrněním, krvácení z pochvy mimo periodu, po styku, po přechodu, bulka na krku, nevysvětlitelné hubnutí, nechutenství z neznámé příčiny, bezdůvodná trvalá únava."

,,Předejdete tak nemoci a uchováte si zdraví.“ Obrazek

,,Čo je príčinou rakoviny ?"

,,Kedy je nutné vyhľadať lekára"

,,Rakovina prsníka je v súčasnosti najčastejším druhom rakoviny u žien. Postihuje najviac ženy vo veku medzi 45 a 65 rokov, stále však vzrastá i počet mladších žien s týmto ochorením. Preto je dôležité poznať rizikové faktory a chodiť na pravidelné prehliadky. Žiadna žena by nemala zanedbávať tieto prehliadky a vyšetrenia u svojho lekára. Nádor vzniká väčšinou vo vnútornej hornej časti prsníka v blízkosti podpazuchovej jamky. V počiatočnom štádiu býva uzlík sice hmatateľný, ale väčšinou nebolestivý. V pokročilom štádiu sa môže prsníková bradavka stiahnuť a vylučovať tmavý sekrét. Na koži okolo bradavky sa môžu vytvoriť jemné hrčky."

 

Čo je príčinou:

Presné príčiny vzniku rakoviny prsníka nie sú známe. Určitú úlohu hrajú hormóny. Bolo však zistené, že za istých podmienok sa toto onemocnenie vyskytuje oveľa častejšie.

Napríklad:

- u bezdetných žien a žien, ktoré kojili len krátko, alebo nekojili vôbec,

- u žien, ktoré boli pri pôrode prvého dieťaťa staršie ako 35 rokov,

- u žien, ktoré mali prvú menštruáciu pred 12 rokom,

- u žien, ktoré mali poslednú menštruáciu po 50. roku,

- u žien, ktoré už rakovinu prsníka prekonal.

 

,,Otázka, či sú ženy, ktoré už mali nezhubné ochorenia prsníka ohrozené vo väčšej miere, nie je ešte jasne zodpovedaná. Takmer vo väčšine prípadov si odhalili ženy rakovinu prsníka sami a to - palpačným vyšetrením prsníka. Najvhodnejšia doba pre samovyšetrenie je obdobie krátko po skončení menštruácie, pretože v tejto fáze žena nepociťuje v prsníkoch napätie a stvrdnutie. Pri samovyšetrovaní je treba zistiť či sa v prsníkoch nenachádzajú uzlíky. Každá žena podrobný návod o samovyšetrovaní prsníkov obdrží u svojho gynekológa."

 

Okrem toho by si žena všimnúť tieto varovné signály:

 

- nerovnomerná veľkosť oboch prsníkov

- neobvyklá bolesť, tlak alebo pocit napätia v prsníkoch

- kožné zmeny na prsníkoch v podobe celulitídy

- zmeny na prsných bradavkách

Kedy je nutné vyhľadať lekára:

Ak žena zistí u seba jednu alebo viac uvedených zmien musí okamžite vyhľadať svojho lekára. Zistenie niektorého príznaku neznamená, že ide o nádor. Navšteva lekára je iba preventívnym opatrením, aby sa dala vylúčiť rakovina, prípadne aby sa rakovina včas zistila. Lekár pomocou podrobnejších vyšetrení môže zistiť, či sa jedná o rakovinu alebo neškodné ochorenie prsníkov. Ak je rakovina prsníkov zistená a liečená v rannom štádiu, je ju možné vyliečiť. Lekár má k dispozícii rôzne vyšetrovacie metódy, napríklad manografiu. Bezpečné zistenie, či sa jedná o zhubný alebo nezhubný nádor sa dá pomocou histologickej analýzy vzorky tkaniva. Rakovina prsníka sa musí liečiť vždy operatívne.Čím skôr je nádor zistený, tým menší je potrebný operatívny zásah. Po operatívnom zásahu sa následne pristupuje k liečbe ožarovaním a k chemoterapii. Po amputácii prsníka je možné sa podrobiť plastickej operácii. Existujú aj operácie, pri ktorých sa môže prsník zachovať. Rakovina prsníka sa dá v dnešnej dobe vyliečiť, ak je včas zistená, preto by v dnešnej uponáhľanej dobe mala každá žena viac dbať o svoje zdravie.

 ---------------------------------------------------------------------------------

,,Kozí farma - Dvůr Ratibořice“

Obrazek

Kozí farma Dvůr Ratibořice se specializuje na produkci kozích bioproduktů. Široká škála kozích výrobků od jogutů až po sýry je vyráběna v mlékárně, která je součástí farmy. V současné době je na farmě chováno cca 225 kusů koz plemene koza bílá krátkosrstá.

 

,,Prodej výrobků“

Každou sobotu je od 15.00 do 17.00 provozován domácí prodej kozích výrobků na farmě, nebo můžete navštívit seznam prodejen zdravé výživy,se sortimentem.

Dále se farma zabývá chovem ovcí masného plemene Suffolk

 

,,Rostlinná výroba“

Nedílnou součástí zemědělské činnosti je i rostlinná výroba a poskytování souvisejících služeb. Farma obhospodařuje cca 275 ha zemědělské půdy, z čehož je 100 ha vyčleněno v ekosystému pro potřeby chovu ovcí a koz. Na zbývajících 175 ha je provozováno tradiční zemědělství ( pěstování pšenice, řepky atd..).

V současné době je na farmě zaměstnáno 7 zaměstnanců. Farma získala v roce 2003 ocenění Farma roku, kterou každoročně vyhlašuje Asociace soukromých zemědělců.

Kozy ve stáji

,,Historie Dvora Ratibořice“

Hospodářské reformy císaře Josefa II. ovlivnili začátkem 19.století na šlechtických majetcích výstavbu zemědělských objektů pro rostlinnou a živočišnou výrobu. Nové technologické postupy zvýšily s efektivností zemědělské výroby i nároky na nové hospodářské budovy. Z této doby pochází i dvůr v Ratibořicích.

Dvůr byl až do roku 1924 v majetku panství rodu Löwenstein z Lesenic. Po provedené pozemkové reformě vznikl v Ratibořicích tkz. zbytkový statek. V tomto roce byl také odkoupen od hraběnky Pauliny von Löwenstein otcem dnešního majitele, který na dvoře hospodařil až do roku 1948. Během druhé světové války byla na statku zřízena vojenská nucená správa.

Bez náhrady byl v roce 1948 vyvlastněn veškerý majetek komunistickým režimem a provedena tkz. druhá pozemková reforma. Původní majitel byl bezdůvodně vězněn a jeho děti byly perzekuovány za svůj původ. V rámci kolektivizace zemědělství přešel majetek do užívání zemědělského družstva.

Značně zdevastovaný statek do svého vlastnictví převzal dědic původního majitele v roce 1992 a začal jako soukromně hospodařící rolník hospodařit.

 

,,Ocenění výrobků  - Biopotravina roku"

Výrobky kozí mléčné stravy BIO z kozí farmy Ratibořice se staly vítězem soutěže "Česká biopotravina roku 2003“, kterou vyhlašuje Nadace Partnerství a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Ocenění bylo uděleno za vynikající chuťové vlastnosti, širokou škálu výrobků velmi příjemné balení z uživatelského hlediska a jednotný vizuální styl obalů a tím rychlou identifikaci a nezaměnitelnost výrobku na trhu.

,,Porota dále ocenila zdravotní přínos výrobků z kozího mléka, zejména jako alternativu ke kravskému mléku pro alergiky.“

 

Tyto stránky naleznete zde :

www.kozimleko.cz

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

,,Vínem proti rakovině"

Obrazek

,,Umirněné pití vína má podle výzkumu vliv na rakovinu vaječníků, protože snižuje riziko této choroby. Ženám po přechodu je doporučovánapřiměřená dávka denně. Ta sníží kardiovaskulární riziko, které u nich s ubýváním ženského hormonu estrogenu vzrůstá. Navíc resveratrol, polyfenol, který ve zvýšené míře obsahují jak červená, tak i bílá tuzemská vína, má fytoestrogenní účinky, tedy přispívá k mírnění klimakteria a osteoporózy. A jako solný antioxidant by se mohl podílet i na brzdění buněčných změn, které mohou vyvrcholit rakovinou."

´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

,,Vědci objevili, jak se šíří rakovina“

Britští vědci posunuli lidstvo o krok blíže porozumění rakovině a způsobu, jakým se šíří v lidském těle. Podle týmu odborníků v oboru onkologie z Beatson Institute ve skotském Glasgow je pro růst a metastazování rakovinového nádoru klíčová přítomnost proteinové molekuly SRC, která uvolňuje tkáně kolem nádoru, a tím umožňuje snazší šíření rakovinových buněk do zbývajících částí organismu. Nové zjištění vědců by podle BBC mohlo vést k objevení nového léku, který šíření rakoviny zabrání. O vlivu molekuly SRC na růst rakovinového nádoru se hovořilo již dříve, zejména v souvislosti s rakovinou střev. Až dosud však nikdo nevěděl, jak přesně působí.

SRC narušuje tkáňovou strukturu

Buňky ve zdravé tkáni jsou pospojovány molekulami tak, že dohromady vytvářejí systém, který lze přirovnat k lešení. Když se v organismu začne vyvíjet rakovina, ˝lešení˝ se zhroutí a tkáň celkově povolí a stane se neorganizovanou hmotou. V procesu sehrává klíčovou úlohu právě molekula SRC. Ta je za normálních okolností zodpovědná za celkovou pružnost zdravých tkání, aby mohl organismus růst. Při výskytu rakoviny se však molekula stává příliš aktivní a normální strukturu tkáně začne narušovat. ˝Věděli jsme, že SRC hraje důležitou roli u rakoviny střev. Odhalit, jakou má přesně úlohu, trvalo celkem dlouho,˝ cituje BBC vedoucí výzkumného týmu Margaret Frameovou.

˝Nyní jsme zjistili, že molekula vysílá několik chemických signálů, které působí na okolní buňky. Kdyby se podařilo vyvinout léky, které tyto signály zabrzdí, mohly by zabránit šíření rakoviny střev,˝ řekla.

Šance na léčení

Britští odborníci zjistili, že molekula SRC dá pokyn molekule zvané E-cadherin, aby opustila své místo na buněčném povrchu. Adhezivní molekula E-cadherin je nosnou součástí celého ˝lešení˝, které drží buňky pohromadě. Má význam pro tvar buněk a zpomaluje růst nádoru. Jejím odstraněním se naruší celá tkáň. Molekula SRC působí i na takzvané integriny, které udržují integritu tkáně. V důsledku tohoto působení pak vzniká nový typ tkáňové struktury, který umožňuje rakovinovým buňkám, aby putovaly a šířily se do celého organismu. ˝Kdyby se nám podařilo udržet buňky v rámci původního nádoru, byla by mnohem větší šance, že prostřednictvím chirurgického zákroku snížíme riziko opětovného výskytu rakoviny v jiných částech těla,˝ řekla Frameová. Je-li nádor odhalen včas, lze často rakovinu ještě léčit. Většina rakovinových buněk totiž zůstává uvnitř nádoru, který lze odstranit chirurgickou cestou. Po nějakém čase se však buňky dostanou do krevního a lymfatického oběhu, a tím se rozšíří do zbývajícího organismu. Jakmile se objeví metastázy, naděje na úspěšnou léčbu jsou nesrovnatelně nižší.

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

,,Látka ve štířím jedu“

,,Látka chlorotoxin, obsažená ve štířím jedu, může vést k daleko efektivnější chirurgické léčbě několika druhů rakoviny. Štíří jed totiž obsahuje látku, jež prý přesně rozpozná rakovinné buňky.

S tímto objevem přišli podle listu The Independent vědci z dětské nemocnice v americkém Seattlu a z výzkumného střediska pro boj s rakovinou ve Washingtonu. Ti na rozdíl od předchozích studií zabývajících se pozitivním působením štířího jedu proti zhoubnému bujení přišli s tím, že látka chlorotoxin funguje jako zatím nejpřesnější detektor rakovinných buněk.“

,,Chlorotoxin prý v těle automaticky vyhledává zhoubné buňky a naváže se na ně. Vědci jeho "služby" zefektivní tím, že látku sloučí se světélkujícím barvivem, takže molekula pak pomocí infračerveného světla signalizuje přítomnost většího množství rakovinných buněk.“

,,Podle vedoucího vědeckého týmu Jamese Olsona tato metoda může výrazně pomoci při chirurgickém odstraňování nádorů, a to zejména v mozku. Podle odborníků se totiž po odoperování mozkových nádorů nezničí až 80 procent zhoubných buněk, které jsou rozloženy při okrajích řezu. Chirurgové nyní při oddělování zdravých buněk od nemocných využívají různé metody včetně magnetické rezonance. Metoda založená na chlorotoxinu je prý ale až pětisetnásobně účinnější. Američtí vědci nyní podle Independentu plánují začít s klinickými studiemi a očekávají, že metoda by se dala v chirurgii běžně využívat během roku a půl.“

,,Doposavad se však jed štíra třeba na Kubě využíval přímo při eliminaci zhoubného bujení. Po rozpuštění v destilované vodě a dalších úpravách se výtažek z jedu pacientovi aplikoval ústní cestou či pomocí aerosolů. Preparát pak prý nádor zapouzdřil a nakonec pomáhal zlikvidovat.“

,,Myšlenka využít jed štíra při boji proti rakovině prý není novinkou."      Ludmilka

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

,,Mužovy biologické hodiny"

,,Tikají i u mužů biologické hodiny ? Muži si stále myslí, že mohou děti zplodit kdykoliv. Teoreticky je to možné, ale mužská plodnost s léty ubývá. Dědičnost spermií je často po pětatřiceti letech poškozena. Oproti mladším mužům stoupá potrat nebo jeho riziko o třicet procent. Obvzlášť kouření poškozuje buňky semene u mužů. Pokud chtějí mít muži ještě děti, měli by na kouření zapomenout. Protože u mužů od čtyřiceti let pohyblivost a množství buněk semene ubývá. Pravděpodobná možnost oplodnění je u mužů nad čtyřicet let až o sedmdesát procent nižší než u mužů mladších, a to bez ohledu na stáří ženy. Kromě toho se se stářím stupňuje nebezpečí impotence, což oplodnění definitivně zkomplikuje."

,,Je třeba se pozastavit nad tímto článkem a to hlavně pokud jste muž."     Ludmilka

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ