Jdi na obsah Jdi na menu
 


OLIVY pro zdraví - Trápí vás kuří oko? - VŮNĚ pro úlevu a Když NEVIDOMÍ prozřou

22. 1. 2007

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

OLIVY pro zdraví zz.jpg

 ,,Olivové zábaly“

NA POPRASKANÉ RUCE – Na noc vetřete do rukou několik kapek olivového oleje, navlékněte mikrotenové sáčky, nebo ještě lépe mikroténové rukavice. Přes ně si přetáhněte zimní rukavice a nechte působit alespoň dvacet minut. Potom opláchněte teplou vodou a tuto kůru pravidelně opakujte.

ZTUHLÉ KLOUBY – Nejdříve je namydlete, důkladně třete mokrou žínkou nebo měkčím kartáčem, aby jste povzbudili krevní oběh. Pak vetřete do kloubů, ale i ze všech stran olivový olej a zlehka masírujte.

NA ROZŠTĚPENÉ KONEČKY VLASŮ A NA ZVÝŠENÍ LESKU – Olivový zábal : Dvě lžíce zahřátého olivového oleje se spojí s jedním žloutkem a vmasíruje se do vlasů. Aby byla olivová kůra účinná, zabalí se takto ošetřené vlasy do igelitu nebo potravinové fólie a do suchého ručníku a nechají se nejméně půl hodiny zabalené. Nakonec se vlasy umyjí běžným šamponem.

zzz.jpg

 

,,Olivový olej je olej získaný z oliv (Olea europaea) lisováním či jinými mechanickými postupy. Je používán především při výrobě pokrmů, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně. Konzumace olivového oleje je považována za zdraví prospěšnou, protože obsahuje mono-nenasycené mastné kyseliny a vitamin E."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Trápí vás kuří oko ?“

za.jpeg

,,Kuří oka se nejčastěji objevují jako následek nošení nevhodné obuvi. Bývají důsledkem odumřelé a zrohovatělé kůže v místech, která jsou vystavená tření a tlaku. Co na kuří oka doporučují lidové rady ? Například cibule, kterou rozkrojíme na polovinu a vložíme do sklenice s octem. Když bude cibule v octu alespoň osm hodin, odebere se z cibule jeden plátek a ten se přiloží na kuří oko. Zbývající cibule bude dále v octě. Každý další den přikládáme další šupinku cibule máčené v octě. Kuří oko nejprve zbělá a později se začne odlupovat.“

Spirit

 KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

,,Vůně“

Obrazek

,,O tom, že vůně má příznivé účinky na organismus, se ví po staletí. Římské lázně prosluly vonnými koupelemi, po kterých pookřálo tělo i duch. Věděl to ostatně otec medicíny Hippokrates, podle jehož rad se používalo vonné vykuřování při morových epidemiích a vojáci pomocí vonných koupelí vojáci obnovovali sílu znavených údů."

 

,,Jednoduché recepty vycházející z účinků vonných bylin fungují i dnes. Jen nejsme zmoženi bitvou s nepřátelským vojskem – i když pracovní proces se bitvám někdy může podobat. Neuškodí proto obrátit se zpět a nechat tělo zregenerovat podle starých receptů. Dnes jim ale říkáme aromaterapie. Aplikují se nejen přidáváním vonných olejů do koupele ve vaně, ale třeba i v parních lázních nebo při saunování."

 

,,Přírodní základ"

,,Éterické oleje a jiné látky se získávají z léčivých rostlin, z jejich květů, listů, plodů, dřeva, stonků a kořenů bylin a stromů. Díky svým pozvolným účinkům se využívají především k prevenci nebo doplňkové péči. Každý esenciální olej má svou jedinečnou vůni a dominantní účinek, podle kterého se dělí na uklidňující nebo povzbuzující. Některé, například levandule, jsou adaptabilní — reagují podle toho, co tělo v danou chvíli potřebuje."

 

,,S mlékem"

,,Do koupele stačí přidat 5 až 10 kapek esenciálního oleje předem smíchaného s decilitrem mléka, aby olej nezůstal na hladině, ale aby se v lázni rovnoměrně rozložil. Do koupele pro dítě snižte dávku na 2 až 3 kapky. Máte-li citlivější pokožku, olej předem smíchejte s čajovou lžičkou dobrého rostlinného oleje. Při takovéto relaxační koupeli se malé množství oleje absorbuje pokožkou, prostřednictvím čichu pak vonné olejové výpary ovlivňují vaši nervovou soustavu. Pokud se olej přidává pod tekoucí vodou, vůně se uvolní rychleji."

Obrazek

 

,,I do krému"

,,Vonné oleje nepůsobí jen prostřednictvím vody, ale i krému, pleťové vody či šamponu. Stačí je jemně vmasírovat do pokožky nebo vlasů. Olej přidávejte pouze do neparfémovaných výrobků z kvalitních přírodních surovin."

 

,,Kdo má zaměstnání, kde musí celý den stát, pomůže mu lázeň nohou připravená podobně jako směs do vany. Nohy se ponoří na deset minut a chodidla si budou připadat jako jemná „dětská prdélka“.

 

,,Podobně jako lázeň pomůže i podobně namíchaná směs pro obklady a masáže. Příjemně zapůsobí i vůně rozptýlená ve vzduchu – aromalampu koupíte v každém obchodě s dekoracemi nebo ve květinářství."

 

Jak působí:

Obrazek

Levandule

Je chladivá, uklidňující, působí jako antidepresivum, urovnává citovou nerovnováhu. Má antiseptické účinky.

 

Rozmarýn

Povzbuzuje krevní oběh a působí jako tonikum na nervový systém, pokožku, játra a žlučník. Má čisticí účinky, pomáhá při duševním vyčerpání a bystří smysly. Odstraňuje záněty a účinkuje proti bolesti.

 

Eukalypt

Eukalypt má výrazné antivirózní účinky. Zmírňuje zápaly a osvědčuje se při léčbě revmatismu. Stimuluje imunitní systém, odstraňuje lokální bolesti, zejména nervového původu, snižuje horečku a urychluje hojení ran.

 

Máta peprná

Má povzbudivé účinky. Uklidňuje trávicí systém, podporuje činnost žaludku, jater a střev tím, že posiluje nervový systém. Zbavuje bolesti, působí jako antiseptikum, snižuje horečku, čistí mozek, pomáhá při svalové a duševní únavě.

 

Heřmánek římský

Je vhodný i pro děti. Má uklidňující účinky na nervový systém, vyvolává spánek. Působí protizánětlivě a antibakteriálně, jako antidepresivum a proti stresu.

Obrazek

 ,,Něco málo jste se dozvěděli o vůních, které přináší úlevu našemu organismu."     Ludmilka

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

,,Když nevidomí prozřou"

Tisk

 ,,Lékařská věda je dnes již tak vyspělá, že je v některých případech schopna vrátit zrak i lidem od narození slepým. Takovým, u kterých je slepota zaviněna vadou, již lze chirurgickým zákrokem odstranit. Jaké jsou první dojmy, první zrakové zážitky člověka, který byl od narození slepý a žil mnoho let bez světla, utvořil si ve svých tmách vlastní názor na svět kolem sebe a pak náhle prohlédl ?"


,,Lékaři, kteří byli přítomni prvním pohledům uzdravených slepců na svět, přišli k zajímavým poznatkům. Tak třeba devítiletému chlapci, který byl od narození nevidomý, se po sejmutí obvazu z uzdravených očí stáhla tvář v bolestnou grimasu. Prudce vztyčil ruce kupředu, jako by se chtěl proti něčemu bránit. Viděl, ale bylo mu v prvních hodinách hůře, než když byl slepý. Nechápal, nevěděl, co vidí. Bál se světla a předměty kolem se mu zdály docela jiné, než jak si na ně zvykl. Zdály se mu neobyčejné, ba strašné. Když mu lékař ukázal nějaký předmět a tázal se, co je to, hoch odpovídal: ,,Nevím!“ Rozeznával věci teprve tehdy, když zavřel oči a dotýkal se jich. Trvalo dlouho, než si na nový svět zvykl, zvláště lidé se mu zdáli velmi podivní. Vše mu připadalo zmatené, příliš komplikované.
Na příkladu tohoto chlapce a dalších lidí, kterým byl lékařským zákrokem vrácen dar zraku, bylo možno dobře zjistit, že nevidí každý, kdo má zrak."

Výsledek obrázku pro nevidomí lidé

,,Tak jako mluvit a chodit musí se člověk i učit vidět. První znalosti, které musí někdejší slepec získat, jsou znalosti barev. Trvá dost dlouho, než se je naučí rozeznávat. Učí se je rovněž pojmenovat a delší dobu je zaměňuje - například o žluté řekne, že je červená a podobně. Však malé dítě také dlouho barvy nerozeznává. Ještě těžší je naučit prohlédnuvšího člověka rozlišovat různé druhy světel. Například měsíční od elektrického atd. Zdraví lidé nemohou nikdy dostatečně pochopit duševní život nevidomého. Trvá mu dlouho, než se přizpůsobí životu normálních lidí. Nevidomý zná všechno kolem sebe jen podle hmatu, sluchu a čichu. Tak proniká do poznávání věcí, ale jen k určité hranici."

Výsledek obrázku pro nevidomí lidé

,,Například chodí podle hmatu místností, ale nedovede si představit rozměry a tvar domu zvenčí. I když je mu podán model domu k ohmatání, těžko to pochopí, nemůže-li ohmatat opravdový dům celý. Také pojem prostoru je pro něho čímsi těžko pochopitelným. Nedovede si, ani kdyby mu o tom bylo sebevýstižnějšími slovy vypravováno, představit oblohu, mraky, obzor, hvězdy, slunce, duhu... V jeho „omezeném“ světě pracuje fantazie, ale jeho představy se zdaleka nepřiblíží k tomu, co vidí zdravý člověk. Jistá dívka, která prohlédla teprve v osmnácti letech, vypravovala: „Pokud jsem byla slepá, představovala jsem si lidi a zvířata jako neobyčejně krásné tvory. Když jsem prohlédla, zdáli se mně strašní. Kladla jsem si otázku, zda to jsou opravdu lidé. Změny výrazu lidských tváří, úsměv, pohybování ústy při řeči, mžikání očí, vraštění čela - to vše ve mně vzbuzovalo strach.“

Výsledek obrázku pro nevidomí lidé
,,Zření věcí, které dosud nikdy neviděl, činí vyléčeného slepce právě tak plachým, jako nahmatání jinak známých věcí za tmy činí plachým člověka vidícího. Neviděny, jen hmatem zjišťovány, jsou zcela známé věci normálnímu člověku ve tmě neznámé a v úleku je často odhazuje. Pro bývalého slepce je zvláště těžké naučit se rozeznávat vzdálenost a reliéf. Ještě po delší době od okamžiku prozření, třeba po celých týdnech, se uhodí o dveře, které má otevřít, protože se mu zdají vzdálenější, než jsou ve skutečnosti. Prohlédnuvší nevidomí nerozeznávají zpočátku kouli od krychle, pokud je neohmatají. Prohlédnutí slepce je jako přestěhování na zcela nový, neznámý svět. A tak, jako se musí člověk v cizí zemi učit nejprve řeč nové země, aby se v ní mohl bezpečně pohybovat a mezi ostatními lidmi se uplatnit, tak se učí on ve svém novém světě vidět!"

 OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO