Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životní situace, které nás potkávají - Nic se neděje náhodou

12. 9. 2008

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

Každý den je nový začátek...

 

 ,,Je asi blbej ..."

,,Já jsem rozvedená skoro čtyři roky a můj bývalý manžel mi nedá pokoj. Já žiji s přítelem a ex je z toho na mrtvici. Neustále mi píše SMS ve stylu ,,sluníčko, princezno, zlatíčko atd." a skouší se ke mě dostat přes našeho syna, což je někdy hodně nepříjemné. Pořád nechce pochopit, že je konec. Počítám s tím, že se tahle situace už nezlepší."  

 

 

,,Depka"

 ,,Mám depku úděsnou a velkou, nevím co mám dělat, stala se mi zvláštní věc, zamilovala jsem se do hodného chlapa a svoji fotku jsem mu poslala. Je zklamaný, pořád si myslel, že jsem hezčí i když věděl kolik mi je, ale opak je pravdou, ani hezká a máme se zítra sejít, mám děsný vítr z tohoto setkání, člověk nemá lhát - jak krutě se to nevyplácí !"      

,,Co přináší život"

,,Jenom to, že jsem nasraná, že jsem  zklamaná a že s tím  nemůžu nic dělat,  protože mě ovlivňují lidé okolo mě ( ostatně, to je vždy kvůli nim ) a já se toho nedokážu zbavit....Takže nechci, aby přinášel nic !"   

 

 

,,BLBEJ  ŽIVOT !"

 ,,Jsem tak trošku opilá a nechce se mi ani věřit, ze píšu …život je svině, strašná a pořádná svině ... bere nám to krásné ... nechává nás oplakávat naše nejmilejší a zakazuje nám všechny prostředky jít za nimi ... možná – možná je tam jinde – pláču – já už tady nechci být … bez něj ne ! Neumím bez něj žít ... nedokážu bez něj dýchat … chci být s nim a je mi už jedno kde. Kdybyste se třeba bála, že si něco udělám a chtěla jste si ověřit, že ta pesimistická kráva žije ... já na to totiž NEMÁM ! Jsem takový srab, že si ani nedokážu nic udělat ! Fakt srab.......bojím se bolesti ... toto bych nikdy neudělala ... jak mohl ...pláču fakt jak malá ... jak sakra mohl."

,,Zaměstnání"

 ,,Možná že můj článek není dobrý. Ale právě jsem se vrátila ze zaměstnání, kde mi bylo řečeno, že si na tu práci co jsem vykonávala, představovali někoho jiného, že určitě i já jsem s ní nespokojena a když jsem řekla, že mi něco podsouvají, co není pravda, mi bylo řečeno, že tedy ne, že nemají peníze, ta firma pro kterou jsem pracovala 50hod. týdně. Je mi děsně, člověk dělá pro ně první poslední, z každým zametou, nezáleží na věku, a nejlépe co nejmíň peněz, jsem z toho moc špatná, kdybych mohla se opít, ale nepiji alkohol, ta práce se mi moc líbila."  

,,Život mi nepřinesl"

 ,,Nic dobrého a doživotní dluhy a životni minimum i kdybych dělal od nevidím do nevidím. Stal jsem se obětí , kdy proti mé vůli a pod vyhrůžkou na mě byly převedeny dluhy grázlů. Ani policie jim nic nedokázala ani právníci.Teď jen jezdím po soudech a dluhy rostou a rostou. Pomoc rád  příjmu. Chci žít plnohodnotně, založit si rodinu a milovat své blízké. Budu někdy šťastný !"   

 

 

,,Čím dál hůř"

 ,,No ono mu 18 teprve bude a na ty růžové brýle jsem nezapomněla, jen prostě nemůžu vidět, jak se řítí do neštěstí. Jasně že vím, že je to jeho život, ale mám mu dovolit kašlat na školu těsně před závěrečnými zkouškami? A mluvit s ním o tom, všechno jen zhoršuje, nakonec už jsem to stejně asi přehnala."   

,,Rodiče a děti..."

 ,,Je mi skoro 26 a strašně těžce nesu, že se naši asi rozvedou. Máma si našla amanta a teď se to provalilo naplno. Jen ona nechce nic přiznat. Jen zapírá a lže. Skoro, aby si člověk myslel, že něco udělal on a ona je chuděra. Jsem nenormální, když to tak prožívám ?"   

,,Píseň"

 ,,Můj život včera málem vyhasl. Včera jsem přežil svou smrt. Měl jsem vážnou bouračku.Ve stodvaceti mi praskla levá přední guma, při pokusu vyrovnat to jsem letěl do smyku a na poslední chvilku jsem to strhnul, abych nevlítl do protisměru. Čelně do stromu, bokem do druhého stromu a na konec dvojitý salto. Auto je na šrot , ale já jsem to přežil s velkou boulí jen diky bezpečnostnímu pásu. Když jsem letěl do toho stromu pomyslel jsem s,i že bude po mě ! A tak Život je stejná jako píseň - jakmile píseň skončí - tak skončí i další lidský Život."   

,,Nevím si rady"

,,Se svým téměř 18 letým synem. Donedávna to byl skvělý a pohodový kluk, ale zamiloval se, což mu samozřejmě přeji, jenže ! Občas se jeho dívka projevila jako dost nezodpovědná a já to bohužel před synem komentovala. Jasně, že po mně vystartoval. Její rodiče se rádi a dost napijí a teď začali nalévat i jemu. Když jsem včera kvůli tomu vyjela, byla jsem pochopitelně ta nejhorší. Máme tichou domácnost a já jsem na dně a nevím co dělat." 

 ,,Pravidlo"

 ,,Nikomu, ale vůbec nikomu nevěřit, musí být hrozné, ale začít někomu věřit je v dnešní době taky pěkně velké riziko. Šance, že se zklameme jsou mnohem víc než 50%. Ale risk je zisk! A když včas odhalíme pravou tvář člověka, tak se vlastně nic nestalo a my jdeme životem dál a nijak nás to nepoznamená."   

 

 

,,Uzlíček života."

 ,,...Uzlíček života...

Uzlíček maličký, skrčen v duši naší,

- však prázdný není,

život náš ukrytý je v něm celý.

 

Láska, štěstí, radost,

smutek, bolest, pláč.

 

Vše svázáno v malý uzlíček

z nás každý si nese,

někdy lehčí peříček

                           jindy těžší balvanu v lese."                           

 

 

 Obrazek

,,Vložila jsem zde úryvky slov a vět od lidí, kteří mi napsali a komentovali to tím, že nemají na růžích ustláno."

Ludmilka

 UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Možná jste se již setkali s podivnými náhodami, stali se svědky zajímavých životních situací a peripetií. Bohaté zkušenosti s tím má spisovatel, režisér, malíř a mystik Harry Telesfor. Další z jeho příběhů je tento:

Andělský hlas

Bylo 5. října 2011, když jsem příteli a čaroději z pohádky Návrat cínové hole vyprávěl příběh, který se odehrál v roce 2007, v čase, kdy jsem definitivně začal putovat Krušnými horami bez ukotvení. Tehdy v létě na mne promluvil ze zákaznické linky andělský hlas. Patřil dívce jménem Sabrina. Domluvili jsme se, že o nabízené finanční službě popřemýšlím. Za dva dny bylo jasno, dohodli jsme obchod a vyměnili si e-mail. Tak začala naše korespodence o filmech a knihách, po čase jsem slíbil, že až bude Sabrina studovat v Jeně, přijedu se za ní podívat. Přistál jsem tam 14. října 2007.

Byla poklidná, ač trošku chladná neděle. Zašli jsme do kavárny u místního mrakodrapu. Chvilku jsme si povídali a já navrhl, že bychom mohli zajet do Frankfurtu za mou mamkou. Chtěl jsem se tam zastavit, protože slavila narozeniny, cestou bychom měli čas si víc popovídat. Sabrina souhlasila. Byl to den na pohodu s někým, s kým máte pocit, že ho znáte celý život. O půlnoci jsme byli zpět v Jeně a já jel dál do Krušných hor. Občas jsme si pak ještě napsali, nakonec ale převládlo ticho, Sabrina putovala Evropou a životem. Když jsem tuto příhodu dovyprávěl příteli, poznamenal, že ho stále překvapuji, ale nikdy nepochyboval o mém citu pro dobrodružství, zvídavosti a bezelstné pomoci, která mnohdy téměř hraničí s blbostí.

Pak 6. října 2011 probíhala přednáška Krušnohorské proroctví v knihovně v Královském Poříčí. Všem ji zpestřil místní Vincek, který byl nezapomenutelným elementem a svými mnohačetnými otázkami zaplavoval všechny v téměř nekonečném sledu. Přítomní si k poslechu vybrali číslo příběhu, který vypráví o předpovězené smrti mého otce a o 13 letech podivností, které následovaly. Příběh zazněl přesně v den, kdy uběhlo 29 let od otcova odchodu. Večer, během návratu domů, jsem si udělal pauzu, abych vyřídil pár věcí a odbavil e-mailovou poštu. Měl jsem puštěný i facebook a najedenou mi na chatu vyskočilo „Ahoj “. „Ahoj!“ zazněla má odpověď na pozdrav pozapomenuté Sabriny, která se vynořila z hlubin ztraceného Vesmíru. „Jak se máš?“ „Celkem dobrý a jak ty?“ „Můžeš přijet?“ ptala se. „Do Jeny, Švýcarska nebo do Brna?“ „Do Brna.“ „Pravděpodobně na to spěcháš?“ „Ano.“ „Dobře.

Do 12. října mám přednášky, pak už by to šlo, tak si řekni 13. až 16. - je to jedno.“ „Tak v pátek 14.“„Přijedu, spojím to s cestou do Ostravy.“ Vyjel jsem už 13. října. Hrál jsem s divadelníky z Hrobu kdesi u Rokycan. Pak jsem to vzal přes klub poutníka Hrocha a druhý den dopoledne už jsem čekal v Brně na náměstí. V jedné z kaváren mi vylíčila své trampoty v práci. Bylo to setkání na den přesně na tzv. uherský rok. Navečer jsem Sabrinu opustil a zmizel do Ostravy za Mayskou guru. Na druhý den jsem plánoval cestu do Bratislavy, za tetou. Už před cestou mi ale přítel čaroděj říkal, že to tak nevidí, skončím zase v Brně. Stalo se. Zvládli jsme kino, prohlídku města a povídali jsem si do tří do rána v kavárně u Bolka Polívky. Domluvili jsme se, že se uvidíme ještě 22., protože cestou na Moravu jsem se dozvěděl od kamaráda, že budu natáčet sraz evropských dobrovolníků v týdnu od 23. do 30. října v Adamově, což je kousek nad Brnem. Pak jsem probíral kufr auta a našel diář, tak jsem si řekl, že si udělám pár poznámek, termíny domluvených akcí a schůzek se mi začínaly hromadit.

Zjistil jsem, že má Sabrina na den našeho setkání svátek. Vzal jsem jí jeden z mých oblíbených „drobků na cestu“ - knížku Čtyři dohody. Když jsme se po týdnu shledali, bylo evidentní, že potřebuje přeřadit. Přemluvil jsem ji, ať jede se mnou do Adamova, že potká jinak nastavené lidi a večer ji odvezu domů. Vyrazila s námi. Akce byla na chatě Švýcárna, při našem příjezdu tam zrovna probíhaly rodinné konstelace a správcová Zuzka byla nešťastná, protože její přítel skončil v nemocnici s náběhem na infarkt a nevěděla, kam dřív skočit. Pomohli jsme jí se Sabrinou s mytím nádobí a Sabrina s námi zůstala až do druhého večera. Pomáhala se vším možným, Zuzka to glosovala, že nás někdo seslal jako anděly spásy.

Když jsem pak Sabrinu večer vezl domů, říkal jsem jí, že plánuji ve čtvrtek 27. října cestu do Mikulova. Měl jsem tam být 14. srpna s někým jiným, ale vzhledem k silám, které byly na vzestupu, to nedopadlo. Potřeboval jsem tam cosi dokončit. Sabrina jela k mému překvapení ve stejný den do Mikulova též, k zubaři. V Mikulově před lety totiž bydlela a stále tam žijí její prarodiče. Domluvili jsme si další setkání a společně pak také vydupali na kopec nad Mikulovem. Sabrina mě tam vytáhla indiánskou stezkou. Nahoře jsem cítil, že jí chybí energie. Přinutil jsem ji pohladit trávu. V ten moment jsem uviděl bílou věžičku ukrytou v lese. Něco mi říkalo, že bychom ji měli vidět. Vyšlapali jsme třiatřicet schodů a spatřili Boží hrob.

Cestou zpět se mi rozvlnila krajina, tajemné místo se jakoby vzneslo nad oblaka. Hlavou mi projela krátká a poučná pohádka, kterou jsem pak večer zapsal. Pro mě se vnitřně a mysticky spojila tři místa - Loket, Ostrava a Mikulov. Zašli jsme si před odjezdem do restaurace na oběd. Po jídle jsem Sabrině řekl: „Mám k našemu setkání dvě věci. Pro tebe bylo důležité ukázat mi cestu nahoru, kterou jsi chodívala bezpečně v dětství, Jsem asi jeden z mála, komu jsi ji ukázala, vážím si tvé důvěry, protože vím, kdo ji v tvé minulosti zásadně narušil. Druhá věc je, jak moc špatně jsi na tom byla 5. října, protože jsem o tobě nevyprávěl ten den náhodou. Tvá mysl byla tak zoufalá, že jsi projela všechny lidi, které jsi potkala ve své minulosti, a zjistila jsi, že jediný pravdivý den jsi zažila při cestě z Jeny do Frankfurtu a zpět, kdy jsi byla v naprostém bezpečí, proto jsi mysl upřela mým směrem.“ „Jak tohle víš? Nechtěla jsem tu být, ale nebyla jsem schopná nic udělat.“ „Navrhnu ti řešení. Podstup vše, co podstoupit máš. Změň práci, neboj se toho, změníš tím vše ostatní. Volej, kdykoli si nebudeš vědět rady.“ „Ale ty sám máš dost starostí. Nechci tě zatěžovat.“ „Nezatěžuješ. Záleží na tom, jak se na starosti díváš. Jestli vůbec existují. Většinou jsme oběti vlastních projekcí a představ, které nás mohou postavit mimo realitu. Znám dost lidí, kteří se díky děsivým představám o světě dostali tam, kam nechtěli a absence pokory jim neumožňuje návrat.“

Sabrina mi poděkovala za pomoc, chápala ji jako bezpodmínečnou. Pozval jsem ji na závěrečný večírek s dobrovolníky do Adamova, ale věděl jsem, že nepřijede. Dostavila se ale jinak, to vám povím někdy příště. Práci změnila, občas se ozve a mně dělá radost, že se dokázala zvednout a jít dál. Vím, že až příště zavolá, že potřebuje pomoc, tak prostě skočím do auta a jedu, protože není nic horšího než nechat přítele, který pomoc potřebuje, osamoceného. Pomoci můžete, i když vaše vlastní situace nemusí být příznivá. Nedovolte, aby vaše sobeckost či strach byly příčinou vaší nepomoci. Pak si na přátele budete jen hrát, velmi rychle se stanete karikaturou sama sebe.

SPIRIT

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo