Jdi na obsah Jdi na menu
 


DĚTI a kočičky - Hádání s rodiči - Chvála kvete v každém věku - Lirovy DĚTI

23. 2. 2010

wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

,,Kočičky a koťátka mají blízko k dětem svou hrou."

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

,,Hádání s rodiči“

Obrazek

,,Ať už se nám to líbí nebo ne, vztah k rodičům už od malinka ovlivňuje všechny naše pozdější vztahy. Alespoň se to všeobecně tvrdí."

,,Děti, které vždycky najdou v mámině náručí jistotu, bezpečí a pochopení, mají pro budoucí život velkou výhodu. Vyrůstají se zdravým sebevědomím a důvěrou k ostatním. S přehledem zvládají své životní těžkosti a dokáží se dobře vcítit do druhých. V dospělosti pak umějí navázat zdravé a těsné vztahy. Naopak děti, které nikdy nezažily skutečný pocit bezpečí, se v dospělosti cítí nejisté, osamělé a ukřivděné. Psychologové v tom mají jasno. Život sám je ale komplikovanější."

,,Pokud vás při vzpomínce na dětství zaplaví totální pocit neskonalého blaha, jste buď šťastní lidé, zarytí romantici, energičtí optimisté, anebo ospalí sklerotici. Jen pořádně zapátrejte v paměti a vnímejte všechny odstíny barev. Přebroďte se růžovou pavučinou sentimentu a protřete si oči - v nohách vás zastudí šedý sliz zákazů a do spánků se vlije zarputilost dětského vzdoru."

,,Maminka vás nutila nosit nepochopitelné oblečení, film vám vypnula ani ne v půli, špenát se musel dojíst až do konce. Logiku dospělých jste považovali za úchylnou a oni vás zase měli za nezralé mazlíčky bez kousku soudnosti. Tvrdě jste bojovali o svá práva a dávali všemožně najevo, že už nejste ten bezbranný uzlíček z porodnice. A připomínat to svým rodičům už musíte celý život."

,,Že je to nefér? Myslíte si, že ideální rodiče  by měli svým dětem vycházet vždycky vstříc? A že hodné děti by se měli bez reptání podřídit libovůli rodičů? Zapomeňte na americké filmy! Přestavte si, že dítě takto úžasných rodičů vykročí do normálního života. Bude připravené na to, co ho tam čeká?"

,,Rodina je od toho, aby z nás vychovala střízlivého bojovníka, který se v životě neztratí. Není nutné navštěvovat vojenskou akademii ani kurzy karate. Spory s rodiči během dětství a dospívání nás do života skvěle připraví. Právě díky rodičům se od prvních okamžiků učíme, jak přijímat pomoc, jak ji odmítat a jak prosadit svůj názor. Platí tu známé rčení „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.“

,,Uprostřed každodenních sporů o koloběžku a hodinu, kdy je třeba jít spát, jsme se naučili akceptovat sami sebe. Zjistili jsme, kdo jsme a čeho chceme dosáhnout. Trénovali jsme boj za spravedlnost a bolestně jsme zakusili, že to, co je v právu, nemusí vždy odpovídat obecně přijaté morálce. Poznali jsme, že sebeakceptování není egoismus. Člověk, který řekne sám sobě „ano“, není nutně sobecký. Pokud si dobře zvážil, čeho chce dosáhnout, je jeho povinností za tím jít. A je třeba se smířit s faktem, že říci sám sobě „ano“ někdy znamená říci jinému člověku „ne“.

,,Vztah rodičů a dětí je zároveň vztahem sounáležitosti i boje o moc. Vzájemné soužití vyžaduje vyrovnávání zájmů obou stran. Samozřejmě, že výměna názorů neprobíhá jen jako harmonický rozhovor u nedělního oběda. Ale i pořádná hádka od srdce je to, co se děti v rodině přiučí. V málokteré domácnosti se však kvalitní polemiky vedou."

Obrazek

A co se pokusit o těchto pár zásad:

Každý člen rodiny, bez ohledu na věk, má právo vyjádřit svůj názor.

Každý má možnost mlčet a diskusi odmítnout, a to za předpokladu, že se rodina dohodne, kdy se problém bude znovu řešit.

Neskačte druhému do řeči, dokud nedokončí myšlenku.

Nestagnujte na pouhém popisování problému, ale zaměřte se především na možná řešení. Mluvte jen o jediném bodu sporu a neodbíhejte k dalším problémům.

Nevracejte se ke křivdám z minulosti, mluvte o budoucnosti.

Obrazek

,,Čím jsou děti starší, tím důležitější je, aby všichni členové rodiny vyslovovali svůj pohled na věc a snažili se hledat společná řešení.“    

 ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

,,Chvála kvete v každém věku"

Obrazek

,,Chválit malé děti za každou maličkost nám příjde jako samozřejmé. Ale jak rostou, jsou samostatnější, prosazují svou osobnost a pravděpodobnost, že udělají něco, co se dospělým nebude zamlouvat, je stále větší. Většinou už rodiče nemají důvod starší děti motivovat, protože všechno co dělají, je vlastně jejich povinnost. Mnoho z nich si proto vůbec nevěří a život se jim mění v sérii neúspěchů. O to víc pochvalu a povzbuzení čekají. Pokud už máte potřebu jim něco vytýkat, dělejte to v soukromí a nesrážejte jim ještě víc sebevědomí před publikem."

Obrazek

Už Leonrdo da Vinci radil :

,,Chval přítele veřejně, ale kárej ho mezi čtyřma očima."    

)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

,,John Runcán : Lirovy děti“

 

Obrazek

,,Malba skotského malíře Johna Duncana (1866-1945) inspirována irskou pověstí o dětech krále Lira. Čtyři děti krále Lira jsou zachyceny v okamžiku, kdy je zlá macecha proměnila v labutě.“

,,Krásné Fionnuale, dívce vymalované na obrazu, prý stála modelem, stejně jako u řady dalších obrazů tohoto autora, Helene Schlapp. Spolu s ní jsou vymalováni i dva její skuteční bratři.“

Lirovy děti ( podle Elly Zouny )

 

,,O osudu čtyř dětí krále Lira, které byly proměněny v labutě. Tato verze známé keltské legendy pochází ze sbírky Celtic Wonder Tales, jejíž autorkou je Ella Young a která vyšla v Dublinu roku 1910. Nese výrazné stopy křesťanského vlivu.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO