Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je to Mandala a jak působí svou ENERGIÍ

24. 1. 2007

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

,,Co je to Mandala“

,,Podle umělecké tradice Tantrického buddhismu je mandala unikátní a jedinečný vzor, sestavený ze zrnek barevného písku. V Tibetštině se tomuto umění říká dul-tson-kyil-khor, což by se dalo přeložit jako "mandala barevných prášků". Milióny zrnek písků jsou po dobu několika dnů i týdnů trpělivě kladeny na své místo, na plochou desku. Po dokončení, pro symboliku pomíjivosti veškeré existence, jsou zrnka smeteny a vysypány do proudu blízké řeky, odkud roznese voda uzdravující energii do všech koutů světa."

,,Nejoblíbenější materiál pro vytvoření mandaly je barevný písek. Další oblíbený jsou : prach z drcených květů, bylin či zrní nebo i barevné kamínky. V dávných dobách se používaly i drcené drahé kameny."

,,V základě mají mandaly vnější a vnitřní významy. Ve vnější rovině představují svět ve své rozpolcenosti; vnitřní rovina představuje způsob, jakým je lidská mysl osvícena; ve skryté úrovni pak ukazuje rovnováhu energií těla a čistý rozměr mysli. Vytvoření písečného obrazu má efekt na očištění a uzdravení v těchto třech úrovních."

Obrazek

,,Každý tantrický systém má svou vlastní mandalu, přesto každý symbolizuje existenciální a duchovní přiblížení.“     Ludmilka

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

,,Mandala působí tam, kde ji umístíte, a to sama o sobě svými ENERGIEMI.“

 

,,Práce s mandalou“

 

,,Mandala působí tam, kde ji umístíte, a to sama o sobě svými energiemi. Chcete-li jí však lépe porozumět a využít jejích energií i k Vašemu osobnímu růstu, můžete s mandalou pracovat. Následující postup je pouze inspirací, každý si samozřejmě může najít svůj vlastní způsob práce s mandalou."

 

 ,,Jednou z možností je meditace. Posaďte se naproti mandale tak, abyste se cítili pohodlně. Můžete si zpříjemnit atmosféru tichou relaxační hudbou a zapálenou svíčkou či vonnou tyčinkou. Zklidněte svou mysl a zahleďte se na mandalu. Snažte se na nic nemyslet, jen vnímejte pocity a asociace, které ve Vás mandala vyvolává."

 

 ,,Pro porozumění mandale můžete využít i její výklad na základě barev, tvarů a jejich počtů, které obsahuje.  Upozorňuji, že významy, které naleznete, jsou pouze jedním z mnoha způsobů interpretace."

 

Obrazek

 ,,Vždy je dobré se řídit jen tím, co cítíte, že je Vám blízké. Ať už se jedná o výklad nebo tvorbu mandaly.“     Ludmilka

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ