Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Bangkoku byly zaregistrovány nové rostliny a živočichové a Známe nejstarší kostru lidského předka

21. 9. 2013

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

V Bangkoku byly zaregistrovány nové rostliny a živočichové

Delta řeky Mekong skrývá poklad : stovky neznámých druhů zvířat 

,,Za deset let výzkumu u asijské řeky Mekong vědci objevili na tisícovku nových druhů, mezi nimi i 15 dosud neznámých savců."

,,Řeka Mekong pramení v jižní Číně a protéká územím Barmy, Laosu, Thajska, Kambodči a Vietnamu, konkrétně zde přírodovědci odhalili stovky neznámých druhů rostlin a zvířat."

,,Setkali se zde i se zubatými žábami živicími se ptáky, gekony s leopardími skvrnami a oranžovýma očima, chodícími ptáky i například krysa, o které si vědci mysleli, že vyhynula před miliony let, nebo pavouk, který má rozpětí nohou přes třicet centimetrů. Většina z objevených druhů je však v ohrožení, na jejich další život i rozmnožování mají negativní vliv změny klimatu."

,,Některá z "nově objevených" zvířat přitom nebyla zcela neznámá, vědci ale byli přesvědčení, že už nežijí. Takový je případ Cha-Nju, laoské horské krysy, která pochází z rodu hlodavců, který měl vyhynout před 11 miliony let."

,,Přitom zrovna horská krysa s dlouhým chlupatým ocasem a špičatým čumákem není zvířetem, za kterým by se vědci dlouhé týdny brodili bažinami pod rouškou tmy, jako za jinými exempláři. K jednomu z vědců prostě přiběhla v restauraci, kde obědval."

"I sami vědci byli některými objevy šokováni. Určité nálezy byly tak zvláštní, že ani nezapadaly do rámce našich znalostí." 

,,Kvůli bohatství a rozličnosti nalezených rostlin i zvířat biologové deltě řeky Mekondu teď přezdívají "pokladnice nových druhů".

Některá z dosud neznámých zvířat objevená v deltě Mekongu.

Laoská horská krysa

Některá z dosud neznámých zvířat objevená v deltě Mekongu.

 Pruhovaný králík

Některá z dosud neznámých zvířat objevená v deltě Mekongu.

Neznámý druh hada

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO 

Známe nejstarší kostru lidského předka

,,Příslušníce druhu Ardipithecus ramidus, která žila před 4,4 miliony let naznačuje, jak jsme se stali lidmi. Vědci ji přezdívají Ardi a upozorňují, že ještě o více než milion let předběhla známou fosílii australopitéka označovanou Lucy."

,,Jde o nejstarší relativně dobře zachovalou kostru lidského předchůdce."

,,Mezinárodní tým vedený americkým paleoantropologem Timem Whitem z Kalifornské univerzity v Berkeley kostru našel na území Etiopie v Afarské proláklině, v lokalitě Aramis. Podle rodového jména Ardipithecus dostala přezdívku Ardi, což v afarském jazyce znamená zem nebo podlahu. Kromě ní se podařilo objevit drobnější kosterní pozůstatky dalších 36 jedinců. Tak rozsáhlý soubor kostí z doby před 4,4 miliony let zatím nemá obdobu."

"Je to bomba," komentuje revoluční antropologii Václav Vančata z Pedagogické fakulty UK v Praze. Oceňuje souhrnnost práce a také celkové množství nálezů z terénu. S tím souhlasí i docent Vladimír Sládek, vedoucí Katedry antropologie a genetiky člověka Přírodovědecké fakulty UK: "Zdá se mi fantastické, že máme tak bohatý soubor kostí."

,,Podrobné výzkumy tohoto hominida mohou objasnit, jak se ze šimpanzů začali vyvíjet prapředkové člověka. Podle závěrů mezinárodního týmu vědců jsou ardipitékové podobní lidem více, než se dosud myslelo. Jejich stavba pánve například naznačila, že chodili po dvou, přední končetiny neměli také na rozdíl od šimpanzů tolik uzpůsobené ke šplhání. Chyběly jim i výrazné špičáky."

,,Ardi a spol tak zastínila slavnou Lucy. Tuto zhruba 3,2 miliony let starou kostru druhu Australopithecus afarensis našel mezinárodní tým vědců v roce 1974 taktéž v Afarské proláklině, v lokalitě Hadar."

Ardi kostra | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář