Jdi na obsah Jdi na menu
 


KNIHA - Kameny a hvězdy - Energetické kameny šamanů a Kamenné kuriozity v Čechách

24. 9. 2014

 OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

KNIHA - Kameny a hvězdy

,,Nedaleko slavných kounovských řad odkryli lovci menhirů několik kamenných uskupení a vztyčili víc než dvacet menhirů o váze až sedm tun. Jsou to opravdové kamenné památky? Nepředstavuje oblast Kounova pravěkou posvátnou krajinu, jedinou svého druhu u nás? Zájem o kameny však odráží ještě něco zásadnějšího – potřebu naší společnosti v tomto nejistém, přechodném období mezi dvěma věky držet se něčeho pevného a neměnného, jako je kámen. Tuto knihu ale také můžeme číst jako jeden ze způsobů, jak se dívat na kosmický aspekt české krajiny, jak slučovat nebe a zemi. Tyto záležitosti musely být dobře známy chudým lidem mezi pravěkem a barokem, kteří v krajině žili celé generace a záviseli na ní svým tělem i duší. Závěrečná poloha knihy se vrací k Zemi a hvězdám. Vychází přitom z toho, že kultura je nejen návštěva národního divadla, ale také způsob, jak si rozumíme se Sluncem a Měsícem.

,,Energetické kameny šamanů"

,,V Sutatausa u Bogoty v Kolumbii byla nalezena řada kamenných artefaktů, které vzbuzují zájem záhadologů. Údajně mění podobu podle toho, z jakého úhlu pohledu se na ně člověk dívá. Vědci říkají, že kámen je opracován jednoduchým způsobem, přesto vyvstávají otázky, zda sošky stvořili primitivní divoši, nebo jde o odkaz nějaké vyšší inteligence. Některé z artefaktů jsou také označovány jako energetické kameny šamanů. Proč?"

,,V mýtech z různých koutů světa nacházíme zmínky o tom, že šamani umí využívat magické síly kamenů. Jeden z kamenů například zobrazuje jakési dvě zvířecí hlavy, vypadá to, jako by jeden tvor vycházel z tlamy druhého, nebo jako by jeden tvor požíral druhého. Kolumbijští domorodci tvrdili, že šamani tímto kamenem aktivují skryté energie a otevírají si cestu do světa démonů. Jiný objevený kámen má podobu protáhlé tváře démona. Bradu zdobí rýhy jako vousy, otevřená ústa odhalují zuby. Pod obličejem jsou geometrické symboly - kruhy, trojúhelníky i znaky (snad jde o neznámé písmo). Lidé, kteří v blízkosti tohoto kamene strávili delší dobu, tvrdí, že může být i nebezpečný. Mluvili o bušení srdce, podivné aktivaci všech smyslů, o vibracích, které cítili. A magnetometr badatelů při bližším zkoumání skutečně zaznamenal z kamene vyzařující energii."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Kamenné kuriozity v Čechách"

,,Nejpopulárnějším skalním útvarem v Čechách bude zřejmě Čertova stěna - strmý žulový sráz nad Vltavou u Vyššího Brodu, posetý balvany. Podle bájného libreta Elišky Krásnohorské ke Smetanově opeře je Čertova stěna pozůstatkem rarachova díla."

,,Nejkrásnější tzv. kamenná slunce jsou zase chloubou obce Hnojnice na jižním úpatí Českého středohoří. Balvany křídových hornin, které byly silnými výbuchy vyvrženy z útrob vulkánů, zapadly zpět do tekuté lávy, která kolem nich tuhla rychleji, což způsobilo její paprskovité smrštění."

,,Památná hora Říp nepřitahuje pouze množství turistů pouze pověstmi o příchodu Čechů do naší vlasti, ale i magnetickou střelkou. Zdejší čedič totiž obsahuje dvanáct procent magnetitu."

,,Největším skalním pískovcovým mostem u nás i v Evropě je Pravčická brána - nejpodivuhodnější útvar tzv. Českého Švýcarska na Děčínsku. Oblouk brány je vysoký 21 metrů, má rozpětí 30 metrů, přičemž klenbu skály tvoří tři metry silná lavice."  

SPIRIT

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO