Jdi na obsah Jdi na menu
 


Městečko ZLONICE

5. 1. 2007

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

O HISTORICKÉM ZNAKU MĚSTYSE ZLONIC

http://www.ak-ansichtskarten.de/shop/ak/55/5567427/AK-Zlonice-Partie-an-der-Kirche.jpg

 

Městečko ,,Zlonice"

 

Obrazek

 ,,Zlonicko bylo osídleno už v době předhistorické. Ves Zlonice s kostelem a tvrzí je doložena v roce 1318. Na rozvoji zemědělské obce měly velký podíl dva rody: Valkounové ( 1544 -1707 ) a Kinských ( od r.1721 )."

Obrazek

Rod Valkounů

 

,,Erb je shodný s erbem někdejších pánů Zlonic - Žerotínů, s kterými byli spřízněni. Bohuchval Valkoun z Adlaru nechal přestavět tvrz Štáf ( Stauf- staroněmecky skála ) počátkem 17.stol.na renesanční zámek ( na nádvoří je jejich rodový znak ), obnovil faru a školu, postavil špitál pro chudé. Díky poslednímu členu rodu byla ves Zlonice roku 1705 povýšena na městečko se všemi příslušnými právy."
 

Rod Kinských   

 

,,Toto období přineslo hospodářský a kulturní rozkvět - vznik několika továren, které využívaly železniční křižovatky, v letech 1727 - 1744 přebudování chrámu Nanebevzetí Panny Marie, roku 1745 postavení nového špitálu pro chudé ( č.p.20, nad vchodem je rodový znak Kinských ), podle plánů K.I.Dientzehofera byla v letech 1750 až 1753 postavena fara."  

 

,,Zlonice jsou spádovou obcí i pro další obce - Lisovice, Vyšínek, Břešťany a Tmáň."  

 Archeologické nálezy ve Zlonicích

Obrazek

 

  ,,Jejich množství a různost jsou velice významné a jsou rozptýlené v celé řadě muzejních sbírek v různých muzeích měst. Byly nacházeny na různých místech a z mnoha období a to až 4 000 let před Kristem."

Obrazek

,,V barokním špitálku z doby kolem r. 1750 je instalován památník Antonína Dvořáka, který je zasvěcen především mládí tohoto skladatele."  

 Obrazek

 Antonín Dvořák

 

,,V sousední tzv. Varhaníkovně byl byt A.Liehmanna, učitele A.Dvořáka a pamětní síň E.Ingriše, slavného mořeplavce, dirigenta a skladatele písně ,,Teskně hučí Niagara.“  

 ,,Městečko Zlonice, které zasvětil obdivovatel železnice Antonín Dvořák svou první symfonii, se nachází muzeum zaměřené na průmyslové lokomotivy, nákladní vozy a zabezpečovací zařízení vyrobené do roku 1939. V něm lze vidět sbírku parních lokomotiv používaných v cukrovarském průmyslu, který v minulosti dominoval zdejšímu podřipskému regionu."  

 

Obrazek

 

 ,,Barokní kostel nanebevzetí Panny Marie, postavený v 1727 - 1735 F.M.Kaňkou a F.Hubnerem, s vnitřním zařízením J.Kleina z let 1738 - 1746 a nástropní malbou A.Liebschera.  Barokní děkanství č.p.47 je vystavěné v létech 1750 - 1753."

Obrazek

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie

http://www.zvonecek.cz/imgarchiv/Zlonice_IMG_15533.jpg

Varhany v kostele Nanebevzetí P. Marie ve Zlonicích | Varhany znějící 2016

,,Zlonice mají dlouhou historii a značně pohnutou dobami, které se jimi bezpodmínečně prošly. Je to krásné městečko.“     Ludmilka

www.zlonice.cz

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU