Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak meditovat (jednoduchý návod) - Sedm životních pravidel

9. 1. 2013

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Meditační techniky"

( jednoduchý návod )

120934-top_foto2-2t6m7.jpg

 

Tisk

 ,,Meditace, dříve harmonizující léčivý prostředek určený pouze pro vyvolené, se nyní stává metodou přístupnou každému, kdo trpí stresem. Slouží však také ke zlepšování výkonu mozku či účinnější podpoře mozkové aktivity v období, kdy je nutné ji zvýšit, aniž bychom užívali nějaké chemické preparáty, před náročnými zkouškami i při stavech úzkosti."
,,Meditace však patří také k základním seberozvíjecím technikám známým každému, kdo se někdy pokoušel o ponor do svého duševního nitra."
,,I --standardní-- medicína nahlíží na meditaci jako na dobrý prostředek ke snížení stresu a při léčbě lehčích forem deprese. Snižuje také svalové napětí, a tak někdy bývá fyzioterapeuty používána jako rehabilitační technika při léčbě bolestí páteře."
,,U odborníků celostní medicíny bývá také kladně hodnocen vliv na bolesti hlavy, způsobené špatným zásobením kyslíkem, na nespavost, protože odpočinek organismu způsobený meditací pomáhá částečně řešit spánkový dluh."
,,Meditační techniky se však většina lidí z populárně naučných knih nenaučí, je třeba si najít dobrého učitele. Takoví se dají najít v klubech jógy, všude tam, kde pracují cvičitelé thaj-či nebo kde existují skupiny lidí zajímajících se o zen buddhismus."

,,Chcete-li si alespoň trochu pomoci sami, začněte vnímat vlastní dech a vědomě ho prohlubujte. Dýchejte pomalu a klidně, nestahujte břišní svaly, držte páteř rovně a hlavu přirozeně. Ruce mějte volně položené v klíně, nezatínejte je. Pro meditaci je hlavní nevyvíjet žádné vědomé úsilí. Nepokoušejte se od sebe odehnat špatné či hloupé myšlenky, které zákonitě přijdou, nechte je plynout a stále pomalu dýchejte „do břicha“. Neseďte na holé zemi, pokud vám to vyhovuje, podepřete se polštáři, jde jen o to, aby vás nic nebolelo a měli jste příjemný pocit. Vůbec nemusíte sedět ve zvláštním „posedu“, ten je určen především pro pokročilé cvičence, pro vás by mohl být bolestivý. Pokud chcete, můžete při meditaci poslouchat hudbu určenou přímo pro tyto účely."
,,Zvládnete-li však všechny překážky, vaše trpělivost odmění vaši duši klidem a viditelným zlepšením zdravotního i psychického stavu."

 

 

Obrazek

 

,,Sedm životních pravidel  - Pár rad do života“

 

1.) Vymažte pojem " nepřátelé " ze svého vědomí

 

2.) Nikdy nevracejte hněv, pomluvy nebo jiné formy nepříjemností namířených proti Vám

 

3.) Nikdy neříkejte nic špatného o někom nebo o něčem

 

4.) Buďte naprosto pravdiví a čestní ve všech vztazích života

 

5.) Buďte naprosto neovlivnitelní lichocením, chválením nebo haněním

 

6.) Nikdy se neúčastněte na zabití, zmrzačení nebo poranění

 

7.) Nenechte nikdy svou mysl odbočit od zaměstnávání, jak naprosto nejlépe můžete sloužit svým bližním

 

Obrazek

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO