Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bramborový PLACEK z pekáče - Bramborová POMAZÁNKA - Rychlá ROLÁDA - Oblíbené Kiwi ŘEZY

9. 4. 2011

oooooooooooooooooOOOOOOOOOOOOOOOOooooooooooooooooooooo

Bramborový placek z pekáče

placek.jpg

Asi 8 velkých brambor nastrouháme, osolíme, přidáme čtvrt litru kyselé smetany nebo podmáslí, dvě celá vejce a dvě lžičky mouky. Vše dobře promícháme. Pekáč vymažeme silně máslem a v něm placek upečeme. Je-li na jedné straně upečen, obrátíme na druhou stranu.

 Bramborová pomazánka

 Prolisujeme nebo pomačkáme 4 ve slupce vařené brambory, přidáme dvě lžíce jemné hořčice, sůl, pepř, jednu drobně nasekanou cibulku, špetku mletého kmínu, sladkou papriku, pažitku a podle chuti (může být i nemusí) několik nastrouhaných kyselých okurek. Na konec zjemníme kouskem čerstvého másla.

Rychlá roláda

rolada_bez_mouky.jpg 

5 velkých vajec

12 dkg  moučkového cukru

2 lžíce kakaa

smetana na šlehání

čokoládová poleva

 Papír na pečení (na velký plech) důkladně vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Z bílků uděláme sníh. Žloutky utřeme s cukrem a kakaem a opatrně vmícháme  sníh. Vlijeme na papír na plech a pečeme při 250 °C přesně 8 minut, ani o minutu víc!

 Po 8 minutách vyndáme z trouby, papír s masou stáhneme z plechu a necháme vystydnout. (Na plechu nesmíme nechat, je horký a masa by se dopékala a pak by se lámala). Po zchladnutí potřeme ušlehanou smetanou, stočíme roládu a polijeme čokoládou.

 DODATEK : Roláda je lehoučká, doporučuji dělat rovnou dvě. Vyplatí se péct po nějakém jiném pečení, kdy je trouba rozpálená a za 8 minut je skutečně všechno hotovo.

Oblíbené Kiwi řezy

kiwirez.jpg

 250 g hladké mouky

 1/2 balíčku prášku do pečiva

4 vejce

250 g cukru

10 lžic vlažné vody

10 lžic oleje

5 kiwi (zralejší)

 Krém : 1 šlehačka,2 kysané smetany,100 g cukru. Šlehačku ušleháme s cukrem a pak zamícháme kysanou smetanu.

 Poleva : 1 vanil.pudink,1/2 l vody,1dl šťávy z kiwi (nebo celé kiwi rozmačkat a dát ho do polevy místo šťávy), 1 lžíce cukru - uvaříme.

 POSTUP : Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vlažnou vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva, dobře rozmícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. Vychladlý moučník potřeme krémem, poklademe oloupanými nakrájenými kiwi a polijeme ještě teplou (ne horkou polevou). Pečeme 25-30 min.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo