Jdi na obsah Jdi na menu
 


BÁBOVKA s vaječným koňakem-Balkánský SALÁT-RARÁŠCI-POLÉVKA z Tvarůžků-MARINÁDA-Harlekýnská VEKA-2x KÁVA-Andaluzská OMÁČKA

7. 1. 2007

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

,,Ať Vám tato jidélka chutnají!"

 

BÁBOVKA S VAJEČNÝM KOŇAKEM

 

Ingredience: 5 vajec, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml oleje, 250 ml vaječného koňaku, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.

Postup přípravy: Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Za stálého míchání přiléváme olej a vaječný likér. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Do formy nalijeme 3/4 těsta a do zbylého těsta vmícháme 1 lžíci kakaa a nalijeme do formy. Pečeme 45-60 minut.

 

BALKÁNSKÝ SALÁT

       

 

Ingredience: 400 g salátové okurky, 200 g šunky, 300 g rajčat, 200 g Balkánského sýra, zálivka Šopská (můžeme koupit hotové sypké ochucovadlo), olivy, olivový olej a voda na zálivku.

Postup přípravy: Zeleninu, šunku i sýr nakrájíme na kostičky. Vše smícháme a zalijeme zálivkou připravenou podle návodu na obalu. Necháme vychladit aspoň dvě hodiny v ledničce. Podáváme s celozrnným pečivem.

 RARÁŠCI OD KARKULKY

Ingredience: 1 vykostěné kuře (kuřecí prsíčka), sójová omáčka, worcesterová omáčka, maggi, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce solamylu, 1 lžíce hořčice, 1 dcl piva, pepř, sůl, koření na kuře, podle libosti kari či jiné koření.

Postup přípravy: Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky (budou se pak opékat na pánvi) a pak vše, co je napsáno v ingrediencích dáte do mísy nebo nejlépe plastové uzavíratelné misky, pořádně promícháte a necháte přes noc odležet. Vytvoří se Vám těstíčko. Druhý den smažíte na pánvi dozlatova. Podáváme např. s chlebem a tatarskou omáčkou nebo hořčicí, také vařenými brambory, bramborovou kaší, opékanými brambory atd.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

POHÁDKOVÁ POLÉVKA Z TVARŮŽKŮ

 6 koleček tvarůžků, máslo, pažitka nebo petrželka i sušená, trochu soli, trochu Sladké nebo Pálivé mleté červené papriky. Na kostičky osmažený chléb.

Kolečka tvarůžků nakrájíme na menší kousky a smícháme se stejným množstvím másla, pažitky či petrželky, troškou soli a s paprikou na kašičku. Pak tuto směs rozdělíme do hlubokých talířů a zalijeme vroucí vodou.

,,Polévka dodá ztracenou sílu a je velmi sytá a uvidíte, že si doopravdy pochutnáte!“

Recept je od otce Cyrila z moravského poutního místa Dub.

,,Tarůžky nebo-li syrečky, staré osvědčené jídlo, přetrvávají dodnes."

,,Víte, že je EU chtěla zakázat!"

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Absolutně NEJ… MARINÁDA na cokoli

Ingredience: 2 větší cibule, 3-4 stroužky česneku, 1 dl oleje, 2 lžičky Maggi, lžíce medu, 1-2 lžíce kečupu a 1 lžíce hořčice, po lžičce (nebo podle chuti) kari, majoránky, organa a trochu méně máty a drceného rozmarýnu - případně podle chuti osolit a opepřit.

Postup přípravy: Cibuli a česnek ustrouháme, přilijeme a přisypeme ostatní ingredience a smícháme. Použijeme ponorný mixér, takže cibuli rozkrájíme na kousky a hodíme do vyššího kelímku, přidáme vše ostatní a rozmixujeme na kaši. Na všem je tato marináda absolutně Nej....

HARLEKÝNSKÁ VEKA

Ingredience: 1 veka, 2-3 lžičky sardelové pasty, 200 g másla, 150 g šunky, 50 g uherského salámu nebo 1 nožka nějaké Zámecké - pikantnější - klobásky, 150 g uzeného masa, 2 vejce natvrdo, 2-3 kyselé okurky, 50 g sýr Eidam

Postup přípravy: Veku rozkrojíme podélně a vydlabeme střídku. Veku vymažeme sardelovým máslem (umíchá se z másla a sardelové pasty}. Do zbylého sardelového másla přidáme nahrubo strouhaný sýr, na drobné kostičky nakrájenou šunku, uherský salám, vařené uzené maso, vařená vejce, nastrouhané kyselé okurky. Poloviny vymazané veky naplníme nádivkou ( lehce - tak 2 mm nad okraj) a pak spojíme veku k sobě a zabalíme do alobalu a povážeme motouzem. Necháme v lednici uležet do druhého dne. Krájíme na cca 1 cm silné plátky a podáváme.

KÁVA AKAPULKO

   Výsledek obrázku pro káva akapulko     

Ingredience: 1 lžička instantní kávy, 1 lžíce moučkového cukru, 1/2 šálku vody, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citrónové šťávy, 4 kostky ledu.

Postup přípravy: Instantní kávu promícháme s cukrem, zalijeme studenou vodou a dobře vymícháme. Pak přidáme rum, citrónovou šťávu a kostky ledu. Podáváme jako osvěžující nápoj.

Výsledek obrázku pro kávy

ADVOKÁTSKÁ KÁVA   

Ingredience: 100 ml překapávané kávy nebo zcezené černé kávy, 3 lžíce vaječného koňaku, cukr, šlehačka na ozdobu, 1 lžička strouhané čokolády.

Postup přípravy: Kávu nalijeme do šálku nebo sklenice, přidáme vaječný koňak, podle chuti cukr a zamícháme. Ozdobíme šlehačkou a můžeme posypat strouhanou čokoládou.

ANDALUZSKÁ OMÁČKA

Ingredience: 1 malý rajčatový protlak, 1 sklenka oleje, 2 žloutky, 1 sterilovaná kapie, 1 lžička citrónové šťávy, sůl, pepř.

Postup přípravy: Na pánvi rozehřejeme protlak se dvěma lžícemi oleje a za stálého míchání přidáme kapii nakrájenou na nudličky. Žloutky šleháme se solí a pepřem, postupně přidáváme citrónovou šťávu a zbytek oleje. Šleháme tak dlouho, až vznikne majonéza. Do vychladlého rajčatového protlaku s paprikou přidáme majonézu a promícháme. Tato omáčka je vynikající k vařené nebo smažené rybě. Počet porcí 4.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO