Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hanácká SYRNICA-Harlekýnský CHLEBÍČEK-KULIČKY Rafaelo-RYBÍ kastrůlek-KOLÁČ s pudinkem-Česneková POLÉVKA-Borůvkové TIRAMISU

7. 1. 2007

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Obrazek

,,Neříkejte mi, že tyto receptíky nezvládnete. Chce to jen odvahu, a pak si pochutnáte, uvidíte!"

HANÁCKÁ SYRNICA

       

Ingredience: 3 kolečka oloumouckých tvarůžků, 150 g tvarohu na strouhání, 50 g másla, 1/2 l mléka, sůl, kmín, libeček

Postup přípravy: Do hrnce vlijeme mléko a půl litru vody, ochutíme solí, kmínem, přidáme krájené tvarůžky a povaříme. Do hotové polévky vsypeme strouhaný tvaroh a krájený libeček. Podáváme s pečivem nebo chlebovými plackami. 4 porce.

 

   HARLEKÝNSKÝ CHLEBÍČEK

 

Ingredience: 1 veka, 150 g másla, 1 lžíce sardelové pasty, 1 vařené vejce, 1 čabajská klobása, 1 zelená paprika, 1 tavený sýr

Postup přípravy: Veku rozpůlíme, vydlabeme střídku a otvory naplníme směsí, spojíme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout. Směs připravíme vyšleháním másla, sýra, sardelové pasty a vmícháme kostičky vejce, klobásy a papriky. Krájíme plátky a podáváme se zeleninovým salátem jako rychlé a znamenité občerstvení.

 

KULIČKY RAFAELO

 

Ingredience: 250 g ztuženého tuku (modrá Lukana), 250 g sušeného mléka, 150 g moučkového cukru, 100 ml vody, mandle, kokos

Postup přípravy: Do vychladlého rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto, na prkýnku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme na špalíčky. Do každého kousku vložíme oloupanou mandli, vytvarujeme do kuličky a obalíme v kokosu. Nebo : 250g kokosu, slazené kondenzované mléko (salko), 100g moučkového cukru - smíchat, vypracovat kuličky s mandlí uvnitř. Je to dietnější, není tam ten tuk.

 

Drobné rady

- Chuť kávy je výraznější, když do šálku před přelitím horkou vodou přidáme pár zrnek soli. 

- Kávová sedlina pomůže dobře vyčistit a odmastit mastné plechy a pekáče.

- Knedlík při vaření neoslizne, když do těsta přidáme na špičku nože jedlé sody.

NORSKÝ RYBÍ KASTRŮLEK

Pro 4 osoby

Vymažeme a vysypeme kastrůlek nebo zapékací misku z jenského skla nebo remosku. Oloupeme a na plátky nakrajíme 1kg brambor. Na kolečka nakrajíme 2-3 větší oloupané cibule. Na kousky nakrájíme 200-400g mrazeného rybího filé, které v misce promícháme se solí a kořením ( může být pepř a oregáno, ale také je dobrá směs s rozmarýnu a šalvěje ). V kastrůlu ( zapékací misce nebo remosce ) střídáme vrstvy brambor, cibule a ryby, končíme bramborami. Pokrm zalijeme kelímkem šlehačky a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

,,Velmi jednoduchý recept. Vyzkoušejte ho i s různými obměnami koření a také s takovými, co máte nejraději. Uvidíte, jak si pochutnáte."   

Norský rybí kastrůlek od BUDULÍNKA

 

Vykostěné ryby nakrájíme na proužky, urovnáme ve vrstvách střídavě s rýží do kastrůlku vymaštěného máslem. Každou vrstvu posypeme nadrobno posekanou petrželkou. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem nebo smetanou, přidáme rajčatový protlak nebo nakrájená rajčata, pepř, sůl, trochu cukru a dobře povaříme. Hotovou omáčku nalijeme na připravené suroviny, posypeme strouhankou, pokapeme rozehřátým máslem a pečeme v rozpálené troubě asi půl hodiny.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Obrazek

 ,,Ano, takhle to zkuste, a výsledkem bude dobrota!"

KOLÁČ S PUDINKEM A OVOCEM

 Ingredience: 600 g polohrubé mouky, 250 g krupičkového cukru, 1 Hera, 1 vejce, 1 vanilkový cukr,1 prášek do pečiva, 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru

 Postup přípravy: Z mléka, pudinku a cukru se uvaří pudink. Z ostatních ingrediencí se užmoulá drobenka. 3/4 drobenky se dají na plech na pečící papír. Polije se uvařeným pudinkem, poklade se ovocem a posype se zbytkem drobenky a dá se péct. Peče se asi 30-40 minut podle trouby. Můžeme přidat i ovoce.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Vaříme rychle a chutně!"

 

BLESKOVÁ ČESNEKOVÁ POLÉVKA


Ingredience: 1 palička česneku, 1 lžíce másla, 1 pórek, 1 kostka masoxu, 1 balíček taveného sýra, sůl, mletý pepř, majoránka, 1 vejce, 1l vody a opékané kostičky chleba nebo žemle.

Postup přípravy: Česnek rozetřeme nebo prolisujeme a zvolna jej na másle osmahneme, přidáme na kolečka pokrájený pórek, znovu osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme Masox a krátce povaříme. Polévku zjemníme taveným sýrem pokrájeným na menší kousky, který se v polévce roztaví. Solíme opatrně, dochutíme pepřem a majoránkou a podáváme s opékanými kostičkami chleba nebo žemle. Do hotové polévky můžeme vmíchat rozšlehané vejce.

 

BORŮVKOVÉ TIRAMISU

 

Ingredience: 2 balíčky dětských piškotů, 2 velké (400 g) bílé jogurty, borůvková marmeláda

Postup přípravy: Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme (např. položíme na alobal 1 kg cukru) a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO