Jdi na obsah Jdi na menu
 


Posvátná sůl - Dezert Malajsie - Dírkovaný koláč - Domácí paštika

7. 1. 2007

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

winkPOSVÁTNÁ SŮLwink

,,Sůl je pro náš život nepostradatelná, ale - jak se říká - všeho moc škodí a lékaři varují před jejím nadměrným užíváním. Bílé krystalky soli však mají odnepaměti své místo v řadě mýtů i ve světě pověr."

,,V Homérově Iliadě byla sůl božskou substancí, Platón ji označoval za posvátnou. Řeko vé i Římané vzývali bohy pomocí křišťálově čisté vody, do které vhazovali sůl. Křesťané později sůl světili na oltářích a následně ji používali k výrobě svěcené vody. V malé koncentraci má sůl jisté povzbuzující účinky, ve vysoké koncentraci se používala k balzamování mrtvých těl. Podle některých dochovaných pověr může právě sůl ochránit člověka i jeho domov před nástrahami satana či dalších pekelných sil. Nešťastnou náhodou rozsypaná však značí roztržky a hádky, je předzvěstí smutných dnů. Stejně jako byla posvátná sůl, byl chléb se solí považován za „dar boží“ a vítali se jím hosté. Není to zase tak dávno, co se v Anglii ještě udržovala jistá velšská tradice, podle které se do hrobky s rakví umísťoval talíř s chlebem a solí. Pozůstalí totiž věřili, že před konečným odchodem z tohoto světa musí duše zemřelého (v případě, že z ní byly sejmuty všechny hříchy) ujíst trochu soli. V Severní Americe se říkávalo, že sůl vysypaná na stůl nese smutek a k jejímu spláchnutí je třeba velkého množství slz. Proto se v takovém případě v domácnostech házela špetka soli do ohně nebo na sporák, aby se slzy smutku vysušily. V Indii se pro štěstí brala zrnka soli do dlaně pravé ruky. Ve východních zemích Asie je sůl stále považována za očistnou látku. Právě z tohoto důvodu se před zápasy sumo prostor arény vysypává solí."

Dezert Malajsie

 

 Ingredience: 3 kiwi, 2 banány, 1 1/2 lžíce rozinek, 4 kompotované třešně příp. kandované, šťáva z 1 citronu nebo limetky, několik kapek bílého rumu.

Postup přípravy: Oloupané kiwi nakrájíme na kostičky, banány na kolečka. Ovoce smícháme s rozinkami, zalijeme citronovou šťávou s rumeme a 15 minut necháme v ledničce odležet. Těsně před servírováním oloupeme třetí kiwi, nakrájíme je na kolečka a rozpůlíme. Třešně jemně nasekáme. Dezert rozdělíme do misek, ozdobíme obloučky kiwi a kousky třešní. Zakapeme šťávou, která vytekla z ovoce. Podáváme dobře vychlazené. Dezert můžeme ozdobit šlehačkou s troškou vanilkového cukru.

Počet porcí: 4  

Dírkovaný koláč 

 

Ingredience: Těsto: 1/2 l polohrubé mouky, 1/4 l krupicového cukru, 1/4 l šlehačky, 3 vejce,

1 prášek do pečiva, špetička soli, 1 vanilkový cukr

Na povrch: 1/4 kg tvarohu, 1 vejce, podle chuti cukr, 1 sklenička marmelády.

Postup přípravy: Všechny přísady zpracujeme v lité těsto, nalijeme na vymaštěný, strouhankou vysypaný pekáč, uhladíme a na povrch dáváme střídavě lžíci tvarohu a kousek dál lžičku zavařeniny. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, při pečení se tvaroh a zavařenina mírně propadnou do těsta. Můžeme dát také kompotované ovoce nebo čerstvé, místo marmelády.

Náplň: utřeme tvaroh s vajíčkem a přidáme podle chuti cukr.

 

Velmi chutná domácí paštika

Domácí játrová paštika / Recepty | ProMaminky.cz

Foto - promaminky.cz

 

Ingredience: 500 g vepřových jater, 100 g anglické slaniny, 3 vejce, 3 lžíce sádla, 1/4 l šlehačky, pepř, sůl

Postup přípravy: Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a pečeme 45 minut. Podáváme s okurkou a pečivem.

Počet porcí: 4  

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO