Jdi na obsah Jdi na menu
 


Basilika MARIA TAFERL

7. 8. 2012

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Basilika MARIA TAFERL

,,Místo Maria Taferl leží na severním břehu Dunaje. Trůní zde poutní bazilika Maria Taferl, posvátné místo dolnorakouské krajiny. Z tohoto posvátného místa ve výšce 233 metrů nad Dunajem se naskytne velkolepý pohled do údolí Dunaje a na vrcholy části Mostviertel až po řetězec Alpského pohoří."

,,To se před očima turistů rozprostírá do šířky 300 kilometrů. Základní kámen k bazilice Maria Taferl, obraz je v dubovém dřevě, dostal původní název Maria Taferl 25. dubna 1660. Zrealizovali ho podle návrhu neznámého stavitele pod dohledem dolnorakouského stavitele Georga Gerstenbranda. Od roku 1671 se stavbě věnoval Carlo Lurago, který převážně pracoval na stavbách v Čechách. Na dokončení stavby se v roce 1707 podílel Jakob Prandtauer. Klenotnice baziliky je v barevném lidovém baroku s malovaným rámem a freskami, které na stropě zobrazují původní historii, na zdech zase uzdravování a zachraňování."

 

,,Od 17. století je Maria Taferl hojně navštěvována poutníky a turisty. Jeho překrásná poloha nad dunajským údolím ale nehraje tu nejzásadnější roli. Důležitější je, že zde byl v roce 1660 pod odumřelým dubem položen základní kámen potního kostela - který se stal nejnavštěvovanějším poutním kostelem Dolního Rakouska. Jeho charakteristické dvě věže jsou již z dálky vidět. Při stavbě vnitřní části se účastnili jedni z nejvýznamnějších umělců té doby, mezi nimi Antonio Beduzzi (stropní malby), Josef Matthias Götz (oltář) und Schmidt (postranní oltáře). Na monumentálním hlavním oltář, který byl vytvořen na místě starého dubu, se nachází stylizovaný kovový dub s drobnými vyobrazeními milosrdenství ze dřeva. K vidění je také pozlacená kazatelna, rokokové varhany a klenotnice, ve které jsou vystaveny dary poutníků, kteří se zde modlí za zázračnou záchranu a uzdravení. Prohlídky jsou možné kdykolivpo předchozím nahlášení."

,,Zdaleka viditelná barokní basilika Maria Taferl, jedno z nejvýznamnějších poutních míst Rakouska a místo s překrásným výhledem."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO