Jdi na obsah Jdi na menu
 


Města ALKMAAR a EDAM leží v Nizozemsku v oblasti Severního Holandska, osobnost Cornelius Drebbel

14. 11. 2015

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

http://www.apruvodce.cz/wp-content/uploads/2014/12/Alkmaar01.jpg

Město ALKMAAR

Alkmaar – znak

,,Alkmaar je město ležící v Nizozemsku, v oblasti Severní Holandsko. Nachází se asi 35 km od Amsterdamu a 10 km od pobřeží Severního moře."

,,Nejstarší zmínkou je dokument z 10. století. Městská práva získala obec roku 1254. Nejstarší část města leží na starém písečném břehu, který poskytoval ochranu před záplavami."

90535_vikZah_alkmaar_kanaly (kanály)

,,V roce 1573 město úspěšně odolalo obležení španělských sil pod vedením Fernanda Álvareze Toledského. Byl to zlom v osmdesátileté válce (Boj Nizozemska za nezávislost proti španělské nadvládě) a dal podnět ke vzniku rčení “Vítězství začíná u Alkmaaru”

,,Ve druhé polovině 20. století, se Alkmaar s rozvojem nových čtvrtí rychle rozšířil. V říjnu 1972 bylo přičleněno město Oudorp, část Koedijk a Sint Pancras."

,,Město se ale vyplatí navštívit nejenom kvůli proslulým trhům. Určitě se zatoulejte do historického centra, které vás okouzlí přívětivou, optimistickou atmosférou. Na hladině kanálů se leskne slunce, v oknech cihlových domů visí naškrobené krajkové záclonky, v truhlících září hrozny rozkvetlých pelargónií. Všechno je tu dokonale upravené, úhledné a čisté. Více než 400 historických budov se dochovalo v původní podobě, takže milovníci architektonických skvostů rozhodně budou mít co obdivovat. Cestu za památkami začněte v ulici Langestraat, kde stojí gotická radnice (Stadhuis) ze 16. století. Interiéry jsou přístupné veřejnosti a stojí za prohlídku už jen proto, že se podíváte do jednoho z typických holandských domů, jež jinak můžete obdivovat jen zvenčí. Další gotická stavba, kterou byste rozhodně neměli minout, je Grote of St. Laurentskerk z přelomu 15. a 16. století. Může se pochlubit úplně nejstaršími varhanami v celém Nizozemsku."
,,Středověké uličky jsou často vyhrazeny jen pěším a lákají k procházkám. Jedinou vadou na kráse jsou obchody se suvenýry, jež zabírají přízemní prostory téměř všech domů v centru města. Srdce Alkmaaru se tak proměnilo v jednu velkou nákupní zónu, což trochu ničí jinak malebné kulisy. Některým obchodům však nelze upřít jisté kouzlo - zejména prodejním galeriím a historickým krámkům, které na svém místě fungují již několik set let. Centrum je totiž nejkrásnější brzy ráno a večer, kdy se město vylidní a z křivolakých uliček na vás dýchne ta pravá poklidná atmosféra starého Holandska."

,,Každý pátek (duben – září) se na Alkmaarském náměstí konají sýrové trhy. Sýry se zde váží a poté prodávají. Na náměstí také stojí sýrové muzeum. V blízkosti centra Alkmaaru se nachází několik větrných mlýnů, jeden dokonce skoro v centru města. Celé město je protkáno kanály, které sloužily a dodnes slouží k odvodňování nizozemskáho území."

OSOBNOST ALKMAARU

Cornelius Drebbel

Cornelius Drebbel

,,Cornelis Jacobszoon Drebbel (1572 Alkmaar 7. listopadu 1633 Londýn) byl vynálezce, fyzik a alchymista. Většinu života strávil v Anglii. Byl tvůrcem prvního prakticky vyzkoušeného a funkčního podvodního člunu."

,,Cornelius Drebbel se po celý život zabýval především vývojem měřících a optických přístrojů, s nimiž se seznámil již při svém studiu na univerzitě v Haarlemu. Během svého života pobýval na dvoře anglického krále Jakuba I., ale v letech 1610 - 1612 také na pozvání Rudolfa II. v Praze. Po Rudolfově smrti se uchýlil zpět do Londýna, kde také 7. listopadu 1633 zemřel."

,,Jeho velikým úspěchem bylo sestavení mikroskopu se dvěma vypouklými čočkami v roce 1621, ačkoli dodnes se o jeho prvenství vedou spory. Vynalezl také první vyhřívanou kuřecí líheň s primitivním termostatem, udržujícím konstantní teplotu."

De Palatijn

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Edam 180.JPG

Město EDAM

Wapen van Edam.png

,,Edam je nizozemské město v provincii Severní Holandsko. Jméno Edam vzniklo ze slova dam (hráz) na malé říčce se jménem E nebo IJe."

,,Město dalo název zdejšímu sýru Edam, česky Eidam."

Pink

AntiqueDelftware

Bikeedam

ArtNouv

Edam1

InZicht Edam 086.JPG

Overzicht van de theekoepel, gezien vanaf de overzijde van het water - Edam - 20379429 - RCE.jpg

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO