Jdi na obsah Jdi na menu
 


Milostivý kostel Sv.Kříže v polské Jelení Hoře - Jelenia Góra

13. 2. 2016

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

Milostivý kostel Sv. Kříže v polské Jelení Hoře - Jelenia Góra

Historie

Epitaf na milostivém kostele Sv. Kříže v polské Jelení Hoře/Jelenia Góra/Hirschberg vypráví o neobvyklém osudu: pastor Gottlob Adolph, který navštěvoval gymnázium v Žitavě a studoval v Lipsku, byl v roce 1745 zasažen na kazatelně bleskem - v Evropě zcela ojedinělý případ. S barokním chrámem jsou spojeny velké dějiny a řada příběhů. Vznikl v letech 1709 až 1718 jako jeden ze šesti tzv. milostivých kostelů ve Slezsku. Ty byly na základě Altranstadtské konvence z roku 1707 přiznány evangelickým věřícím. Rovnoprávnost protestantů prosadil proti habsburskému císaři Josefu I. švédský král Karel XII.

Architektura
Jako projev díků byl kostel postaven podle předlohy stockholmského kostela Sv. Kateřiny švédského stavebního mistra Martina Frantze – dokonce ještě vyšší a monumentálnější. Stavba má půdorys řeckého kříže. 57 metrů vysoká masivní kupole se čtyřmi štíhlými věžemi dává už z vnějšku tušit velikost chrámu. Kostel nabízí díky dvoupatrovým emporám místo více než 4 000 věřícím. Stavba dnes slouží jako katolický kostel posádkové farnosti Sv. Kříže.


Umělecká díla
Za bohatou výzdobu interiéru vděčí chrám příspěvkům zámožných občanů města. Obrovský prostor nabízí neustále nový a nový pohled na půvabné tvary, barvy a postavy. Zdobená kazatelna z roku 1717 je darem od zhořeleckého kupce. Byla vytesána z jediného kusu pískovce. V kostelní lodi ohromí návštěvníky iluzionistické fresky pražského umělce Felixe Antona Schefflera. Nad hlavním oltářem se zdvíhá mohutný prospekt varhan, umělecky jednotný celek vytvořený v roce 1727. Varhany (4 571 píšťal, 76 registrů) patří k těm nejnádhernějším a s nejkrásnějším zvukem v Polsku. Dívat se, divit se a nacházet klid – to vše lze nejen v kostele, ale i v přilehlém parku s barokními náhrobními kaplemi a epitafy.

Spirit

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU