Jdi na obsah Jdi na menu
 


Článek nazvaný Gaia

17. 1. 2007

  GGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG

,,Článek nazvaný - Gaia“

Výsledek obrázku pro země

,,V časopise Magazín mi padl do oka článek nazvaný Gaia. Jsme neurony vyššího organizmu ? Článek se zabývá tématikou, která je dnes poměrně často rozebíraná – tématikou naší Země jako živého organismu. Zaujaly mne dvě myšlenky, které si dovolím ocitovat.“

 

,,Lidstvo a mysl jsou považovány za nervový systém, jakousi planetární mozkovou kůru, v níž je jednotlivec neuronem. Tuto svou roli by však lidé neměli přeceňovat. Země žila čtyři miliardy bez nich a docela dobře by se bez člověka obešla i nadále".

Výsledek obrázku pro země

 ,,Uvědomila jsem si, jak názorně mi byla tato fakta demonstrována. Řekněme, že Země nějakým způsobem lidi, své parazity setřese. Nedá jí to ani moc práce, protože lidstvo jako takové dělá všechno pro to, aby se co nejrychleji a nejúčinněji vyhladilo samo. Nějaký čas ještě budou existovat relikty z cihel, betonu, asfaltu a oceli. Pak se cihly rozpadnou, beton zvětrá, asfalt rozpraská a rozpráší se po okolí a železo se rozpadne na šupiny rzi. Nad truchlivým pomníkem jedné civilizace se zavřou koruny stromů a pokryje je tráva. Jen monumenty z dob, kdy člověk ještě s přírodou dokázal žít, za jaké snad lze považovat středověké hrady, budou pár set let mlčky sloužit jako útulek pro ptáky a zvířata."

Výsledek obrázku pro země

 ,,Snad by stálo přivést všechny ty politiky, vojevůdce a novodobé zbohatlíky domnívající se, že jejich peníze jim zaručují nesmrtelnost, na takové místo. Ukázat jim, že to docela dobře může jít i bez nich. Ukázat, jak může být hmota pomíjivá. Jak všechny ty podle nich zdánlivě bezduché stromy, byliny, ale třeba i kameny mají ve skutečnosti obrovskou moc a sílu, vůli žít ve vzájemném souladu, proti které jsou všechny ty barevné papírky, kterým se říká peníze, bezmocné."

,,Civilizace se podobá zhoubnému nádoru, který rychle ničí svého hostitele egoistickým konzumenstvím.“     Ludmilka

 

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ