Jdi na obsah Jdi na menu
 


Milý poutníku - Rozjímání

17. 1. 2007

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

Milý poutníku...

Obrazek

,,A teď, milý poutníku, kdož ses do sytosti vynadíval, doprovoď mě o dvě století nazpět."

,,Odmysli si ze zdiva modré zvonky, chudobky, pampelišky a tisíce jiných rostlinek. Nasyp písek až k přední zdi, zasaď pořádná buková vrata do brány a střechu odolávající bouřím na věž, zrcadlící okna do zdi, rozběl komnaty a vyzdob je vším tím milým domácím nářadím a cetkami útulnosti - a pak, až všechno bude jako za dnů štěstí, až bude všechno zářit jako by to vyšlo právě z rukou zlatníka - pak se mnou vystup prostředním schodištěm do prvního poschodí, dveře se rozletí ..."

Adalbert Stifter - Hvozd

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

Rozjímání...

,,Zkuste si na chvíli zavřít oči a představte si malou chaloupku, přitulenou ke stráním, kde to voní dřevem, mátou či heřmánkem. Tato myšlenka nám připomene čas, který se zastavil."

Obrazek

Zasněme se tedy:

,,Kde jsou dvě postele, je hodně dětí, kde je jedna, je jich ještě víc a na stěnách stavení se vždy kromě polic najde místo i pro obrázek a předměty, které chrání celý dům. Neplýtvá se dary přírody a s úctou se zachází s předměty, které jsou součástí domova nebo které se používají k obživě. Kromě toho v každé chalupě bývá specialita - domácí slivovice, která je považovaná jako domácí lék podobně jako likér z černého bezu." 

Ludmilka

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ