Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ornamentální ALEJ - STROMY nám mohou doplnit energii - Vzrostlé STROMY

25. 7. 2015

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Ornamentální alej"

,,Je mimořádně vzácná !"

,,Už jste slyšeli o ornamentálních alejích? My vás k jedné, vlastně ke dvěma, zavedeme. Najdeme je nedaleko Bečova nad Teplou. A i když se krajina od počátku 20. století, kdy byly vysázeny, hodně změnila a kolem vyrostla spousta jiných vysokých stromů, pořád je patrné, že lípy v jedné tvoří písmeno M a v té druhé pak kříž. Díky tomu, že v průběhu let zmizel nápis na pomníku, který v alejích stojí, a pamětníci už nežijí, nikdo nevěděl, kdo vlastně u zrodu téhle vzácnosti stál a co ho k jejímu založení vedlo. Podle pověstí bylo lidí, na jejichž počest stromořadí vyrostla, víc. Ve všech případech se jednalo o ženy, jednou z nich prý mohla dokonce být i Marie Terezie. Ale až díky nálezu staré fotografie, z níž je možné vyčíst ztracený nápis na pomníku, zjistili místní badatelé, jak to bylo doopravdy."

Toulavá kamera 4.1.2015

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126666764-toulava-kamera/215562221500001/video/372421

,,STROMY nám mohou doplnit energii"

,,Stromy nám mohou doplnit energii, kterou v dnešní době každý tolik potřebuje. Stromy navracejí člověku zpět harmonii, rovnováhu a jsou nepostradatelnými pomocníky k uzdravení těla i duše. Pro senzitivní jednice je tato energie zvláště účinná, zejména při získávání cenné energie z různých stromů přímým kontaktem.
Každý strom má svoji auru a specifický účinek na organismus člověka. Je také vhodné volit strom podle znamení zvěrokruhu, čímž se účinek získané energie ještě umocní. Některé mohutné stromy, např. dub nebo buk, jsou společné pro více znamení a působí silnou bioenergií."


,,Jak postupovat při čerpání bioenergie?"
,,Nejprve si strom celý pozorně prohlédneme, aby byl zdravý, bez puklin a suchých větví. Než ke stromu přistoupíme, poprosíme jej, zda si můžeme energii odebrat a poté celým tělem obejmeme kmen. Pokud to lze a kmen má menší průměr, spojíme ruce a propleteme prsty, na kmen položíme i hlavu a začneme zhluboka dýchat se zavřenýma očima. Lépe budeme energii vnímat, pokud kolem nás nebude hluk. Strom po chvilce začne zasahovat do naší aury, tělo i duše se tímto harmonizují, dostávají se do pohody posíleny novou přírodní energií. Jeden z osvědčených způsobů je dotýkat se stromu čelem, rukama a špičkami bot. Pokud to okolnosti dovolí, je lepší být na boso. Energie je silnější. Soustřeďte se myšlenkou na energii stromu a zhluboka dýchejte. Energii ucítíte během krátké chvilky, asi do 3 minut. Takto byste měli setrvat 5 až 10 minut, aby bylo dosaženo efektu doplnění energie. Ucítíte, jak vámi energie prostupuje. Vaše tělo si vezme jen tolik energie, co potřebuje. Negativní energie, která je ve vás, odchází přes nohy do země. Po dobití je nutné umět se od stromu odpoutat a nezapomeňte také poděkovat stromu za dodání energie. Patří to k rituálu slušných lidí a duchovního spojení."


,,V minulosti lidé tuto sílu dokázali využívat, měli své posvátné háje velkých dubů, buků či kaštanů, které mnohde působily také jako věštírny. Jakmile se lidé odebrali do posvátného háje a pod jejich mohutnými větvemi se uložili ke spánku, duchové stromů jim nabídli vyřešení jejich problému. Také nemocní přicházeli pro zdraví a mnozí je také tímto způsobem získávali. Proto i pouhé ulomení větve v posvátném háji bylo považováno za hřích a věřilo se, že poraněný strom pachatele potrestá - buď smrtí, nebo nemocí."
,,Dnes opět objevujeme uzdravující sílu stromů. Je známo, že léčit může už samotný pobyt v lese. Výzkumy prováděné v Rusku prokázaly, že větve sibiřské jedle umístěné poblíž nemocného snižují množství mikrobů až o 50 %. Borovicové a jalovcové větve zase urychlovaly rekonvalescenci zvláště u pacientů s nemocnými plícemi. Přinášely úlevu také při nepříjemných migrénách."


,,Mnozí z nás se již sami přesvědčili, jak blahodárně působí stromy či lesní prostředí na ztrápenou duši. A že psychický stav člověka ovlivňuje i jeho fyzické zdraví již uznává i klasická medicína."


,,Ještě předtím, než začneme využívat sílu stromu, měli bychom vědět, jaký strom je nám v tuto chvíli nejvíce užitečný. Každý druh stromu má poněkud odlišný charakter a některé by vám při určitých problémech nejen nepomohly, ale mohly by i uškodit. Například tis má tu vlastnost, že namísto dávání energie sám ji přijímá od druhých živých bytostí. Nebo vrba sice rozjasňuje mysl, napomáhá k tomu, abychom si uvědomili své problémy a pochopili sebe samého, ale zároveň nás přivádí k pesimismu a v krajních případech až k sebevraždě. Proto by její pomoc měli využívat jen lidé sebevědomí, bez komplexů a bez vnitřního strachu a obav."

Spirit

................................................................................................

Obrazek

,,Vzrostlé stromy jiskří

energii vesele a tiše

na pozadí večerního nebe,

z něhož odchází slunce,

kam vstoupí vesmír

a slunce a vesmír a slunce...

Tuto báseň napsaly stromy

jemnými záchvěvy listů."

Svarúp Murti

........................................................................................................................

Obrazek

,,Jsi pro mne cizokrajná rostlina,

jsi pro mne haluz santalová

 - ó ta tvá snědá jižní patina -

co z mojí půdy raší znova,

jsi pro mne vzácné koření,

jsi pro mne skříňka Pandořina,

prorostlý tvými kořeny

jsem omámený z tvého vína."

Štefan Žáry

........................................................................................................................

Obrazek

,,Tu slyšte, co se v lese děje,

navečer, zrovna před lunou,

tam stromy chodí jako lidé

v hedvábném šatě, s korunou.

Ty jedny v hlavě samé pentle,

ty druhé vážny celičky,

ty jedny jako z kazatelny,

ty druhé samé housličky.

Smrk s jedlí, ty se v smutku nosí,

chtí v baladách jen kvíleti,

tam u skal jedná píseň skládá

o osiřelém dítěti.

Co s habrem buk, víc jako muži,

věc tak si k srdci neberou,

a je-li javor právě doma,

i v sousedskou ho přiberou.

A břízy, ty jak vy, panenky,

jen do větru a do skoku,

tam kolem lesa plny lesku

a v rej se drží po boku."

Vítězslav Hálek

................................................................................................