Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběh o HELENĚ RŮŽIČKOVÉ a knihy, které napsala

2. 9. 2015

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 smileyHELENA RŮŽIČKOVÁsmiley

,,Nezapomenutelná HEREČKA a bavička. Respekt paní Helence Růžičkové, která si svou popularitu jednoznačně zasloužila !!!"

72605-gallery1-s9rkv.jpg

,,Patřila, a neustále patří mezi nejlepší české herečky !"

,,Velká česká herečka a komička, nejenom svou postavou a váhou, ale hlavně svým talentem a osobností! Už je to neuvěřitelných 11 let, kdy Helena Růžičková odešla do hereckého nebe. Podlehla následkům rakoviny. Co ji trápilo před smrtí, proč neudělala závěť, když věděla, že majetek získají ty, s kterými se nestýkala?"

,,Nejtěžší česká a snad i evropská herečka Helena Růžičková – se svou původní váhou 226 kg zemřela v plzeňské Fakultní nemocnici 4.1.2004 časně ráno. Osudové datum, kdy se sečtou čísla dohromady, dají dvojku, stejně jako čísla jejího narození. „Nic není náhoda, náhoda neexistuje. Všechno, co se děje, má nějaký důvod,“ říkávala slavná herečka, Škopková ze Slunce seno, nebo Heduš Homolková z trilogie o rodině Homolkově často. Měla snad nadpřirozené schopnosti, věštila z čísel, z kávové sedliny. Česku předpověděla „moře“, tedy povodně, které přišly v roce 2002, předpověděla útok na newyorská dvojčata, na což jsou svědci a dokonce i smrt Vladimíra Menšíka."

„Helena měla tyto schopnosti po své mamince, která byla Srbo-Chorvatka Dragica Málková. Bydleli na Karlově náměstí, v domě, který se asi šestkrát měl bourat, za války dostal přímý zásah a přitom stojí dodnes, naproti Faustovu domu a má jediný balkón, právě v tom bytě. Dům má dnes červenou fasádu,“ říká její celoživotní kamarádka a spisovatelka Marie Formáčková.

,,Růžičková měla talent od Boha. Dostala několik nabídek do zahraničí, všechny odmítla. Kdyby žila v USA, určitě by podle mnohých dostala Oskara za herectví. Život neměla jednoduchý, za totality nesměla více jak dva roky hrát. Nejvíce jí přitom pomohla její kolegyně Jiřina Švorcová, na kterou Růžičková nedala dopustit! Desítky let byl jevištním a občas i filmovým partnerem Heleně Růžičkové její syn – těžkotonážní Jiří Růžička mladší, jehož váha se blížila 300 kilogramům. Tomu v roce 1996 praskl vřed na dvanácterníku. Dostal mrtvici, infarkt, epilepsii. Prošel dvacítkou nemocnic."

,,Když v únoru 1999 zemřel, pro Helenu Růžičkovou znamenala ztráta jediného milovaného syna životní zlom. Jiří mladší byl třikrát „šťastně ženatý“ a třikrát „šťastně rozvedený“. Z druhého manželství má dnes dvě dospělé dcery. Ty se taky po smrti Heleny Růžičkové, přesto, že se mnoho let s jejich matkou po rozvodu nevídal ani Jiří, ani jeho rodiče, staly jedinými dědičkami. Získaly kromě pár desítek tisíc i chalupu ve Slatině na Klatovsku a tantiémy. I když se s vnučkami nevídala a jejich snachu nenáviděla, závěť neudělala. Proč, to nikdo neví. Snad proto, že ve skutečnosti chtěla, aby majetek zůstal v rodině a mrzelo jí, že s vnučkami nejsou jako rodina. A to ji trápilo řadu let."

,,Heleně Růžičkové v roce 2002 diagnostikovali nádor v břiše. Lékaři však Růžičkové neřekli, že jde o rakovinu v posledním stádiu. Přesto zkusili chemoterapie. „Nikdo nevěřil, že Helena přežije měsíc, dva, tři, ale její silná vůle žít byla neuvěřitelná. Absolvovala 28 dávek chemoterapie a žila ještě dva roky,“ prozradila Marie Formáčková.

,,Růžičková sama věřila, že se uzdraví. Rakovinu se jí dokonce podařilo zahnat do kouta a téměř se uzdravit. V tom ale přišla pro ni definitivní rána, kdy v září 2003 zemřel na osmý infarkt její milovaný manžel Jiří, s nímž žila 43 let. Pro Růžičkovou ztratil život smysl. Rakovina se znovu rozjela v extrémním měřítku a svého manžela přežila jen o necelé čtyři měsíce. Hrob nemá, na své přání byla spolu s manželem rozptýlena na Olšanských hřbitovech. V místě, kde byl pár let před tím rozptýlen popel jejich syna."

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

KNIHY, které Helenka Růžičková napsala:

Domácí encyklopedie Heleny Růžičkové

Marie Formáčková

 

,,Víte co prohlásila Helena Růžičková?"

„Celý život jsem si vedla diáře a celý život jsem si zapisovala různé užitečné rady. Když jsem byla mladá, tak jsem si myslela, že bych mohla ještě někdy mít dceru a té jsem chtěla všechno, co jsem považovala za důležité, jednou předat. Proč? Možná proto, aby měla život jednodušší, aby dlouho nemusela hledat tu cestu, kterou já už jsem před ní našla. Dceru jsem neměla a doufala jsem, že ji najdu v pozdější snaše. Ani tady mi osud vstříc nevyšel, můj syn mi takovou snachu ani jednou nepřivedl. Co se dalo dělat, vyrovnala jsem se s tím. Přesto jsem si zapisovala dál a říkala si - co kdyby to někdy někdo chtěl číst? Teď to tedy předkládám vám a doufám, že vás aspoň něco z toho zajímat bude. A o to všem se můžete právě v této knize dočíst."

Sdělená tajemství Heleny Růžičkové

,,Helena nejčastěji nahlížela do budoucnosti svých přátel, známých, fanoušků, prostě těch, s nimiž ji osud na chvíli dal dohromady. Všichni to po ní chtěli. Kdo ji potkal, hned poprosil o numerologický rozbor. Nevěštila z křišťálové koule, věřila hlavně numerologii... Dobré to měl ten, kdo měl nejvíce jedniček, takový člověk byl podle ní vůdčí typ, který nesnáší podřízenost a musí si šéfovat sám. Má vysoké sebevědomí, věří si a ostatní k životu nepotřebuje. Dvojka byla také její oblíbené číslo."

Moderní snář Heleny Růžičkové

Moderní snář Heleny Růžičkové sestavila sama oblíbená herečka. O své knize říká: "Spánek je velký dar, který nám příroda dala proto, abychom vůbec mohli žít. Já mám sny ve velké vážnosti a za mnohé jim děkuji. Pomohly mi, když mi bylo těžko, když jsem nevěděla, jak mám dál žít. A tak jsem sedla a dala dohromady snář, na který jsem se vlastně připravovala celý život. Sny mě totiž zajímají už od dětství. Často se mi něco zdálo a ráno jsem měla potřebu své sny vyprávět mamince a tatínkovi. Maminka byla z Jugoslávie a v symbolice snů se vyznala, proto mi pokaždé můj sen vysvětlila. A teď mohu zas vaše sny, prostřednictvím tohoto snáře, vysvětlit i já vám."

Věštírna Heleny Růžičkové

,,V knize Moderní snář Heleny Růžičkové měli čtenáři možnost seznámit se s výklady snů, tak jak je chápala samotná herečka. V nově vydané knize Věštírna Heleny Růžičkové se okruh rozšiřuje..."

Helena na cestách aneb Thajský sen Heleny Růžičkové

Formáčková Marie

 

Deník mezi životem a smrtí I.díl, II.díl, III.díl

Helena Růžičková a Marie Formáčková

Deník mezi životem a smrtí: Helena Růžičková

 

,,Důvěrný deník známé herečky čtenáře provede neobyčejně těžkým obdobím života, kdy se Helena Růžičková potýká s těžkou nemocí."

Můj život s dietami - Obrana XXL

Marie Formáčková

Obrana XXL -- Můj život s dietami

Vaříme s Helenou Růžičkovou

Vaříme s H.Růžičkovou /králičí -- králičí,zaječí a krůtí spec.

Vaříme s Helenou Růžičkovou

Rybí speciality

Vaříme s H.Růžičkovou  /rybí -- rybí speciality

A tak jsem šla životem dál

Helena Růžičková vzpomíná aneb ... A tak jsem šla životem. V kaleidoskopu života se autorce vynořují více či méně barevné střípky vzpomínek a poznatků. Při psaní knížky, na které spolupracoval Vladimír Bernášek, postupovala chronologicky, takže se postupně vyjadřovala k rozličným filmovým rolím a zážitkům s nimi spojeným.

Bylinář

Helena Růžičková

Byliny byly velkou láskou herečky Heleny Růžičkové, důvěřovala jim a nedovedla si svůj život bez nich představit. Díky své mamince, která pocházela z bývalé Jugoslávie, znala snad každou bylinku a uměla ji použít ku prospěchu svému, svých blízkých a vlastně každého, kdo s ní přišel do kontaktu. Vařila bylinné čaje, připravovala různé tinktury, zavařeniny, likéry, ale také masti a vynikající pokrmy. Každou bylinu uměla zužitkovat, z každé si dovedla vzít to nejlepší.

Když Helena nevaří, pánem v kuchyni jsem já

Jiří Růžička

 

Recepty na jídla často i neznámá, která byste měli ochutnat.

Kuchařkou proti své vůli

Helena Růžičková

Kuchařkou proti své vůli, aneb všechno je jinak

Kuchařkou proti své vůli, aneb všechno je jinak

Zůstat člověkem, aneb vzpomínání Heleny Růžičkové

a další kniha:

Lidičky, mějte se rádi

Radka Kinclová

heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart

Napsali o Heleně

,,Zřejmě se v Česku nenajde člověk, který by Helenu Růžičkovou neznal. Její humor byl srozumitelný všem, byla komediantkou i skvělou charakterní herečkou. I když při těle, pohybovala se s gracií a tento handicap proměnila v přednost. Na jevišti Národního divadla stála už ve čtyřech letech v baletu Z pohádky do pohádky. Na divadelní fakultu se nedostala a tak vystudovala obor zubní laborantka. Touha po divadle však zvítězila a když se provdala za mladého adepta herectví Jiřího Růžičku, postupně se zařadila do herecké rodiny."

,,Hrála ve dvou stovkách filmů, zazářila například v triptichu o rodině Homolkových. Největší popularitu jí přinesla další trilogie Slunce, seno..., kde Heleně Růžičkové jednu z hlavních rolí nabídl její kamarád, režisér Zdeněk Troška."
,,Představitelky rázných a energických žen byly pro Helenu Růžičkovou typické. Její poslední rolí byla zelinářka opět v Troškově komedii Kameňák 2. Zemřela 17 dní před tím, než měla na jevišti přijímat květiny za roli i za odvahu, s níž navzdory nemoci točila."

,,Helena Růžičková byla skvělá i v charakterních rolích. Z televizního seriálu Vlak dětství a naděje je dobře známá věta laskavé paní Sládkové "Na prašivej život já jsem pes". A ta Helenu Růžičkovou i charakterizovala. V roce 1999 totiž pochovala syna Jiřího, také herce, a 6.9.2003 i manžela, s nímž žila 45 let."
,,Když jí lékaři v srpnu 2002 nemoc objevili, herečka se rozhodla, že se s rakovinou popere. Do poslední chvíle si smrt nepřipouštěla. Plánovala cesty do Austrálie, USA, ale tělo ji odmítalo poslouchat. Během několika chemoterapií zhubla 120 kilogramů, přišla o vlasy, přesto neztrácela optimismus a o svém boji se zákeřnou nemocí napsala i několik knih, které se staly bestsellerem." ,,Pražské nemocnice odmítala a rozhodla se léčit v Plzni. O svých pobytech ve zdejší nemocnici mluvila jen v dobrém."Já si tady připadám jako mezi svými. Tady jsou výborní lidé. Ale nejen tady na té onkologii, ale také na farmakologii u docenta Mayera, kdekoliv jsem byla. Já si prostě na Plzeň nemůžu stěžovat."
,,Kromě knížek o boji s nemocí psala Helena Růžičková i kuchařky a trochu i věštila. V posledních letech bydlela s manželem ve Slatině na Horažďovicku."

72605-gallery1-s9rkv.jpg

heart,,Lidičky, přečtěte si mé knihy a mějte se rádi !!!"heart

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 


 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář