Jdi na obsah Jdi na menu
 


Způsobem terapie jsou psi a KNIHY - Pes jejího Veličenstva a Harmonický život s kočkou - Předení koček je prospěšné

15. 8. 2007

PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

,,Canisterapie"

 

,,Canisterapie je způsob terapie pomocí zvířete a výhradně se k tomuto účelu používají psi. Využívá se pozitivního působení psa na zdraví člověka."

 

,,Základem je vybudování vztahu mezi člověkem a psem. Její účinky nenásilnou formou odstraňují nepříjemné psychické stavy. Její pomoci se využívá ke zlepšení psychiky při postižení, zapomínání, samotě, odloučení, pocitu zbytečnosti, strachu z okolí či obavy ze psů."

 

 ,,Úspěchy při Canisterapii"

 ,,Úspěchy této metody jsou znatelné, lidé v přítomnosti zvířete ožívají, zapomínají na své problémy, zlepšuje se jejich psychický i fyzický stav. Při terapii je podstatná dobrá povaha psa a zodpovědní psovodi, kteří s nimi navštěvují specializovaná zařízení nebo jedince. Jedná se o velmi úspěšnou metodou při navazování kontaktu s citově deprimovanými dětmi, autisty, lidmi s poruchou komunikace, ve stáří. Canisterapie probíhá pod vedením canisterapeuta. Může být skupinová nebo individuální."

 

Canisterapie vhodná pro zlepšení následujících postižení :

Mentálního postižení

  – rozvíjí motorickou činnost, podporuje fantazii, komunikativnost a sbližování se, udržení pozornosti, používá se při rehabilitačním cvičení.

 Tělesného postižení

  – motivace k rehabilitaci, menší závislost na pomoci jiných, zvýšení sebejistoty.

 Smyslového postižní

  nevidomí pacienti

  – varování před překážkami, pocit bezpečí v davu, snížení strachu v neznámém prostředí.

 Neslyšící pacienti

  – zvyšování nezávislosti, soběstačnosti.

 Využití čichu

  – praktický pomocník při úniku plynu, kouře.

 Pacienti - autismus

 – přispívá k duševní rovnováze, poskytuje potřebnou lásku, lze dosáhnout zmírnění projevů.

 Pacienti a epilepsie

 – rehabilitační cvičení, uklidňující faktor, snížení počtu záchvatů, někteří psi rozeznají blížící se záchvat.

 Pomoc v geriatrii

 – zodpovědnost, pocit potřebnosti, denní rytmus, pocit bezpečí, smysl života, vyrovnání se s osamělostí, vyburcování z nostalgie, pasivity.

 Pomoc při logopedii

  - u psychologických a psychiatrických onemocnění

 

 ,,V těchto oblastech lze canisterapie úspěšně použít. Samozřejmě, že u jednotlivých oblastí je nutné přizpůsobení podle závažnosti onemocnění, věku klienta, prostředí a přístupnosti."

 

 ,,Psi nedokáží rozdělovat podle vzhledu, zdraví, nemoci, bohatství. Proto tato zvířata se zlatým srdcem pomáhají i pouhou přítomností. Umění potěšit spočívá v tom - být sám potěšen."

 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

PŘEČTĚTE SI TYTO KNIHY :

Pes Jejího Veličenstva - David Michie

,,Štěně corgiho, kterého se jeho bezohlední chovatelé chtějí kvůli převislému uchu nemilosrdně zbavit, zachrání britská královna, a tak se malý corgi ocitne na zámku ve Windsoru, ve světě rudých koberců a přepychových komnat – a bez hromad špinavého prádla. Okouzlující Nelson si rychle získává náklonnost všech členů královské domácnosti a dává nahlédnout do života královny ze své psí perspektivy. Stává se svědkem jejích setkání s celebritami, filantropy a poradci, a slýchává jejich vzácné postřehy o tajemství života. Díky jednomu z nejtajemnějších poradců Její Výsosti zjišťuje, jak starodávné zvyky a symboly působí mocně i v současnosti. Poznává také nejpřekvapivější vlastnost královny: jemné a zároveň neochvějné očekávání, že každý, s kým se setká, ze sebe dává to nejlepší. Pes Jejího Veličenstva je plný radosti ze života, humoru a dobrodružství. Nelsonův sáhodlouhý seznam přečinů a přehmatů hravě strčí do kapsy jeho dobrosrdečnost a hluboká moudrost, která určitě potěší každého, kdo ví, jak se psi dokážou usmívat a jak vřelý mají jazyk."

Harmonický život s kočkou - Enrico Ercole

,,Kočky žijí v našich domovech ne jako hosté, ale jako členové rodiny. Kočky se dokážou velice dobře přizpůsobit a vytušit naše každodenní zvyky a plány. Ti, kteří už měli doma kočku, moc dobře vědí, že stačí pouhé otevření šatníku nebo botníku, a kočka moc dobře ví, co se chystá. Dokáže to díky své vrozené schopnosti neustále pozorovat okolí, i když si myslíme, že musí určitě spát.   Ale zatímco kočky nám rozumějí, v našich očích jsou stále tou tajemnou a nepředvídatelnou kočkovitou šelmou. Takže, když už jsme se rozhodli, že našim novým společníkem bude kočka, musíme se seznámit s jejím světem. Jak přivítáte nové kotě? Jak můžete upravit a vyzdobit váš domov "na míru" pro vaši kočku? Čím ji nejlépe krmit? Proč kočka reaguje právě tak, jak reaguje? Jak vidí a vnímá své okolí? Co dělat, když kočka onemocní?   To jsou jen některé z otázek, na které v této knize najdete odpovědi. Autorka ke psaní přizvala experty na péči o zvířata a sama přidala spoustu užitečných rad, které vám pomohou porozumět vašemu čtyřnohému kamarádovi, a zajistit, že bude mít zdravý a plnohodnotný život. Seznámíte se také s řadou mýtů a pověstí z kočičího světa. V této knize najdete vše, co potřebuje vědět pečlivý a starostlivý majitel spokojené kočky."

 

,,Předení koček zlepšuje zdraví !"

 

,,Kočky jsou nezaměnitelná zvířata. Ukazují svou samostatnost. Lidé však podvědomě vyhledávají jejich společnost, protože ono nezaměnitelné vrnění má blahodárné účinky na lidský organismus." 

 

 ,,Předení koček zlepšuje zdraví !"

 ,,Každá kočka má svou nezaměnitelnou povahu. Nemusí přijít za vámi, když si to zrovna sami přejete. Ukazuje svou samostatnost, možná i tvrdohlavost. Nepotřebuje pána, nepotřebuje panovat. Pokud se však kočka sama rozhodne a přijde za vámi, nebraňte ji. Kočka prý sama vycítí vaše rozpoložení a snaží se svou přítomností navázat s vámi kontakt a dodat vám energii."

,,Základem vztahu s kočkou je však vzájemná tolerance. Když se vám kočka usadí na klíně a ve vaší společnosti se jí líbí, začne vrnět."

 

  ,,Tajemný zvuk předení"

 ,,Nezaměnitelný hrdelní zvuk, které kočky vydávají, vyluzují pomocí hrtanových a bráničních svalů. Bylo zjištěno, že právě tato frekvence je mimořádně prospěšná pro lidské zdraví."

 

 ,,Kočičí předení a zdraví"

 ,,Pravidelné hlazení kočky a poslouchání jejího hlubokého předení uvolňuje nahromaděný stres, upravuje frekvenci dýchání. Nízké frekvence se tak přenáší z kočičího těla i na lidské. Vědci také upozorňují, že se zlepšuje pevnost kostí, posiluje svalová hmota a dokonce se zlepšuje i hojení ran. Předení koček bychom mohli přirovnat k relaxování, blahodárně působící na lidský organismus."

Obrazek

Vypsáno z týdeníku Spirit

KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK